2020. április 14

A rendkivüli állapot meghosszabitásáról szóló rendeletet parlamenti szavazás alá bocsátják

A rendkivüli állapotot újabb harminc nappal hosszabitották meg. Az erről szóló rendeletet kedden irta alá Klaus Iohannis államelnök és megszavása végett csütörtökön a parlament elé terjesztik. A házbizottság döntése értelmében a két ház online, együttes ülésén szavaznak a szenátorok és a képviselők a rendkívüli állapot meghosszabbításáról. A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ már bejelentette, hogy a vészhelyzet meghosszabitására szavaz, miközben a Pro Románia és az ALDE ellene szavaz. Ha a parlament nem hagyja jóvá a rendkivüli állapot meghosszabitását Klaus Iohannis elnöknek azonnal vissza kell vonnia a rendeletet és az ebben szereplő intézkedések érvényessége megszűnik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Romániában 346 koronavirussal fertőzött személy vesztette életét

Romániában 346 koronavirussal fertőzött személy vesztette életét és további 241-et az intenziv osztályon kezelnek. A járvány megjelenése óta 6.879 esetben azonositották a koronovirus-fertőzést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

A hatóságok újabb katonai rendeletet fogadnak el

Marcel Vela belügyminiszter bejelentette, hogy a hatóságok katonai rendeletet fogadnak el, amelyben pontositják a húsvéti ünnepek megszervezését. A miniszter köszönetet mondott a románoknak, hogy nagyrészük megértette és tiszteletben tartotta a hatóságok által megszabott intézkedéseket. A statisztikák szerint – mondotta Marcel Vela – Romániában sokkal jobb a helyzet a más európai országokhoz képest, ami a koronavirus terjedését és a virus-fertőzések számát illeti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Az első két hónapban 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés

Január-februárban a nyers adatok szerint 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet. Csökkenést regisztráltak valamennyi ágazatban, így a feldolgozóiparban 1,9 százalékkal mérséklődött a termelés, a villamos- és hőenergia, a gáz termelése és szolgáltatása 6,8 százalékkal esett vissza, a bányaipar teljesítménye 1,7 százalékkal romlott a tavalyi első két hónaphoz mérten.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.14)

Gănciulescu Rozália, RADOR