S-a prelungit perioada Stării de Urgenţă cu încă 30 de zile

Decretul prezidențial publicat astăzi în Monitorul Oficial menține restricțiile impuse până acum. Mira Gomboș a sintetizat prevederile documentului.

Reporter: Pe durata celor 30 de zile de prelungire a Stării de Urgență rămân interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații și orice alt tip de întruniri, precum actvităţile culturale, științifice, religioase sau sportive. În domeniul educației, rămân suspendate toate activitățile didactice ce impun prezența fizică a preşcolarilor, elevilor și studenților în unitățile și instituțiile de învățământ, iar aceştia, în măsura posibilităților, pot desfășura activități în format online.

Decretul prezidențial emis astăzi mai stipulează că autoritățile publice pot face rechiziții de bunuri și pot chema persoanele fizice pentru prestări de servicii necesare prevenirii și combaterii COVID-19. Acolo unde este posibil, se poate opta pentru munca la domiciliu sau telemuncă prin act unilateral al angajatorului, iar în sectorul public angajatorul poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, a celor fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat și reluarea activității; termenele de preaviz nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă se suspendă pe întreaga durată a Stării de Urgență în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.

Pe durata a Stării de Urgență se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a celor pentru copii și adulți cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile publice sau private. Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.

Realizator: Decretul prezidenţial va fi supus votului Parlamentului joi, de la ora 12:00, printr-un sistem electronic. PNL, USR și PMP au anunțat că vor susține prelungirea Stării de Urgență, în timp ce ALDE și Pro România spun că vor vota împotriva.

PSD și UDMR își vor decide mâine poziția. Dacă Parlamentul nu aprobă Starea de Urgență, președintele Klaus Iohannis trebuie să revoce imediat decretul, iar măsurile impuse prin acest act normativ vor înceta./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 aprilie