Conferinţă de presă organizată de NATO la Bruxelles

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală cât de dependentă este întreaga lume de doar câteva ţări asiatice, când vine vorba de echipamente medicale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenţia că aliaţii trebuie să acţioneze pentru ca această criză sanitară să nu devină şi una de securitate.
Reporter: Măşti, teste, combinezoane, toate sunt aduse în Europa şi America din state asiatice. Ţările membre trebuie să-şi facă stocuri de produse, inclusiv medicale, din producţie proprie, pentru a se evita dependenţa prea mare de exterior – a spus secretarul general al NATO la conferinţa de presă din ajunul reuniunii miniştrilor apărării.
Jens Stoltenberg: De asemenea, trebuie să acordăm importanţă luptei împotriva dezinformărilor. Am văzut actori, state sau nu, care încearcă să profite de acestă pandemie ca să răspândească ştiri false, care încearcă să ne dezbine. Aşa că aliaţii trebuie să lucreze împreună ca să identifice, monitorizeze şi să expună aceste eforturi. O presă deschisă şi transparentă este cea mai bună unealtă împotriva dezinformării şi a propagandei.
Reporter: La reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării se discută inclusiv despre consecinţele economice ale pandemiei. Statele NATO au asumat angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare până în 2024. Este prematur să spunem dacă această criză va avea impact asupra acestui angajament – a adăugat secretarul general al NATO./lazard/cvanatoru

TVR 1 (15 aprilie)