PORTRET: Claudia Cardinale – una dintre cele mai frumoase femei din istoria filmului

de Razvan Moceanu

Miercuri, 15 aprilie, actriţa italiană de film, teatru şi televiziune Claudia Cardinale împlineşte 82 de ani.

Claude Joséphine Rose Cardinale, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 15 aprilie 1938, în zona La Goulette din Tunis, capitala Tunisiei, din părinţi cu origini siciliene, tatăl său, Francesco Cardinale, născut în Sicilia, fiind inginer la Căile Ferate din Tunisia, iar mama sa, Yolande Greco, născută în Tunisia, provenind dintr-o familie de emigranţi sicilieni.

1968 (Photo by stf / AFP)

A studiat împreună cu sora sa mai mică, Blanche, la Saint-Joseph-de-l’Apparition school of Carthage, apoi a frecventat Paul Cambon School, pe care a absolvit-o cu intenţia de a deveni profesoară.

Deşi în copilărie visa să devină exploratoare, iar în adolescență se gândea să se facă învățătoare, viaţa îi va rezerva o carieră strălucitoare în lumea filmului.

În perioada liceului, a fost personaj în filmul documentar „Lanțuri de aur”.

În anul 1957, a câştigat concursul de „Cea mai frumoasă fată” în Tunisia, iar premiul pe care l-a obţinut a fost o excursie la Festivalul de Film de la Veneţia.

A fost momentul care o va inspira în alegerea unei cariere de actriţă, astfel că ea se va înscrie la cursurile Şcolii de Cinematografie Centro Sperimentale din Roma.

În anul 1957, i se atribuie un rol minor în pelicula ”Goha”, filmată în Tunisia, regia Jacques Baratier, un film în care a strălucit Omar Sharif. Producţia avea să fie distinsă cu premiul special la Festivalul de la Cannes, marcând o cotitură în viaţa ei.

Un an mai târziu debuta pe marele ecran în filmul ”I soliti ignoti”/”Făptaşi necunoscuţi”, în regia lui Mario Monicelli.

În anul 1959, se va afla în distribuţia filmului ”Un maledetto imbroglio”, regia Pietro Germi.

În anul 1960, interpreteaza un rol minuscul, Ginetta, alături de trei monştri sacri ai filmului, Alain Delon, Renato Salvatori şi Annie Girardot, în „Rocco e i suoi fratelli”, o partitură care o va aduce în atenţia regizorului Luchino Visconti.

Anul 1963, va reprezenta, cu siguranţă, o culme în cariera sa, fiind prezentă, mai întâi, pe afişul producţiei „La Ragazza di Bube”, unde interpretează povestea unei fete simple, rol care îi va aduce o nominalizare la Festivalul internaţional de film  de la Karlovy Vary.

În acelaşi an joacă în capodopera ”Otto e mezzo”/„8 ½”, regia Federico Fellini, din a cărui distribuţie făceau parte Marcello Mastroianni şi Anouk Aimee. Filmul îi va aduce aprecierea internaţională şi o va consacra definitiv drept sex-simbol al anilor ’60 ai secolului trecut.

Claudia Cardinale si Charles Aznavour. (Photo by STR (FILES) / AFP)

În acelaşi an, Claudia Cardinale realizează un nou rol magnific, în ”Il Gattopardo”, în regia lui Luchino Visconti, alături de Burt Lancaster şi Alain Delon, care rămâne poate cea mai bună interpretare din întreaga sa carieră.

Era momentul în care Alberto Moravia, unul din cei mai de seamă romancieri italieni ai secolului al XX-lea spunea despre ea, că „este o frumuseţe dăltuită de Michelangelo dar care va ramâne, mai presus de „fenomenul artistic”, ea însăşi!”

În anul 1964, a filmat, la Hollywood, pentru pelicula ”Circus World”, în regia lui Henry Hathaway, şi tot în acelaşi an, i-a fost parteneră lui Peter Sellers în excepţionala comedie americană ”The Pink Panther” şi a apărut în ”Vaghe stelle dell’Orsa”, regia Luchino Visconti.

A urmat colaborarea profesională remarcabilă dar şi mariajul cu producătorul şi regizorul italian Franco Cristaldi, cu care a fost căsătorită în perioada 1966 – 1975.

În perioada următoare, Claudia Cardinale apare în westernul ”The Professionals”, regia Richard Brooks, în 1966, şi westernul ”C’era una volta il West”, regizat de Sergio Leone, în 1968.

Începând cu anul 1970, apare aproape exclusiv în producţii europene, lucrând cu regizori precum Alberto Sordi, Pasquale Squitieri şi Liliana Cavani.

Din anul 1975, a fost căsătorită, timp de 42 de ani, cu regizorul italian Pasquale Squitieri, până la decesul acestuia în anul 2017.

În anul 1977, a făcut parte din distribuţia mini-seriei ”Jesus of Nazareth”, regizată de Franco Zeffirelli, alături de Robert Powell, Christopher Plummer şi Laurence Olivier.

De asemenea, Claudia Cardinale s-a remarcat în filme precum ”Fitzcarraldo”, regia Werner Herzog, în 1982, ”Princess Daisy”, regia Waris Hussein, în 1983, ”Son of the Pink Panther”, regia Blake Edwards, în 1993, sau ”And Now… Ladies and Gentlemen…”, regia Claude Lelouch, în 2002, iar mai recent, ea a putut fi admirată în producţii precum ”Deauville” şi ”Piccolina bella”, ambele în 2012, ”The Silent Mountain”, în 2013, ”Effie Gray”, în 2014, sau ”All Roads Lead to Rome” – rolul Carmen, în 2015.

Ultimele sale roluri sunt Zia Rosa în „Rudy Valentino”, ducesa în „Nobili bugie” şi Angela în „Niente di Serio”, toate în 2017.

Cardinale are o orientare politică liberală şi a activat în domeniul sprijinului pentru cauze feminine şi ale comunităţii gay.

Ea vorbeşte fluent nu mai puţin de şase limbi, siciliană, arabă, franceză, italiană, engleză şi spaniolă.

Claudia Cardinale are doi copii, pe Patrick, fiu nelegitim pe care l-a născut când avea 19 ani, pe care l-a adoptat primul său soţ, Franco Cristaldi, şi pe Claudia, născută din mariajul cu Pasquale Squitieri.

În anul 1995, Claudia Cardinale a publicat volumul autobiografic „Io Claudia, Tu Claudia”, iar în luna mai 2009, ea lansa, la Madrid, volumul autobiografic „Tunisia mea”, care prezinta viaţa ei prin intermediul instanteneelor foto ce surprind, pe rând, chipul copilului, al adolescentei şi al marii dive a ecranului, toate fotografiile fiind extrase din arhiva personală a actriţei. „Înainte, filmul era un vis, iar acum este o simplă afacere”, mărturisea atunci actriţa, adăugând că s-a simţit ca o tunisiancă în Italia şi ca o italiancă în Tunisia, acum fiind „un cetăţean al lumii, cu rădăcini tunisiene, cultură franceză şi educaţie italiană”.

(Photo by STF / AFP)

Locuieşte, în prezent la Paris, dar nu a făcut niciodată un secret din faptul că se va simţi, întotdeauna, italiancă, dar va iubi, în egală măsură Tunisia, ţara sa natală.

În anul 2000, la vârsta de 61 de ani, ea a debutat în cariera teatrală, jucând pe scena Théâtre du Rond-Point din Paris, în piesa lui Maurizio Scaparro „La Venexiana”, o adaptare a lui René de Ceccatty.

În anul 2002, Claudia Cardinale a realizat un turneu teatral în Italia, jucând în piesa lui Luigi Pirandello, „Come tu mi vuoi”, regizată de Pasquale Squitieri.

Începând cu anul 2000, este ambasador al UNESCO pentru apărarea drepturilor femeilor, iar în anul 2006 a fost ambasador al bunăvoinţei pentru marcarea Zilei Mondiale a Apei, sub egida UNESCO.

Este o actriţă multipremiată la festivalurile internaţionale de profil, printre onorurile pe care le-a primit fiind de menţionat Un Leu de Aur onorific, în 1993, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi un Urs de Aur onorific, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în anul 2002.

În 1992, Franţa i-a acordat Medalia de comandor al Artelor şi Literelor, pentru ca în 1999 să fie distinsă cu Legiunea de Onoare.

În anii 2001 şi 2002 a primit distincţii similare din partea Portugaliei, respectiv Italiei, iar la 7 iunie 2009, actriţa a fost invitata de onoare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania din România, în cadrul căruia i s-a decernat „Premiul pentru întreaga carieră oferit unui actor din cinematografia europeană”.

În anul 2010, Claudia Cardinale a fost răsplătită cu Portocala de Aur în cadrul Festivalul de Film de la Antalya, pentru rolul din coproducţia italo-turcă intitulată ”Sinyora Enrica ile Ýtalyan Olmak”, iar în anul 2011, Academia Naţională de Ştiinţe şi Arte Cinematografice a Rusiei i-a oferit Vulturul de Aur pentru întreaga sa carieră.

Din palmaresul său mai fac parte, printre multe altele, cinci Premii David di Donatello şi patru Premii ale Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor de Film din Italia.

La 11 octombrie 2018, ea a primit Premiul Tabernas de Cine în cadrul Festivalului internaţional al filmului western de la Almería, Spania.

Nu în ultimul rând, în februarie 2011, publicaţia Los Angeles Times Magazine a plasat-o pe Claudia Cardinale în topul celor mai frunoase 50 de femei din istorie.

În acest an, este programat să apară pe marile ecrane westernul „Keoma Rises”, regia Enzo G. Castellari, în care Claudia Cardinale joacă alături de Caroline Munro, Kane Hodder şi Franco Nero.