2020. április 16.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 7.707 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 1357 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 387 személy meghalt; az intenzív osztályokon 243 beteget ápolnak.
Jelenleg 22.866 személy van intézményes karanténban és 60.697-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.
Eddig 79.629 szűrővizsgálatot végeztek el.
Az elmúlt 24 órában 447 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1917 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Helyi bizottságok fogják felértékelni a szárazság okozta károkat

Ezt Adrian Oros mezőgazdasági miniszter jelentette ki tegnap a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A politikus hozzátette, hogy erre a gazdák kérése nyomán kerül sor. A kárfelmérést követően a hatóságok majd megállapítják a termelőknek járó kártérítés mértékét. Ludovic Orban miniszterelnök arra kérte a tárcavezetőt, hogy konzultáljon Marcel Boloş-sal, az Európai Alapok miniszterével annak érdekében, hogy megvizsgálják, van-e lehetőség arra, hogy a szárazság okozta károkat európai pénzekből, közösségi szabályozás szerint fizessék ki. (Rador Hírügynökség)

Megtalálták az egyik munkást, akit maga alá temetett egy összeomlott bányatorony Urikányban

A munkás testét – amely nem adott életjeleket – nagy mennyiségű törmelék alól szabadították ki a tűzoltók különleges egységei. Az Hunyad megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) információi szerint a férfi egy olyan munkagépen dolgozott, amelyre egy betonlap zuhant rá. A tűzoltók munkáját 40 keresésre idomított kutya is segíti, annak érdekében, hogy a baleset második áldozatát is megtalálják. A közszolgálati rádió helyi tudósítója, Ilie Pintea arról számolt be, hogy a két munkás közül az egyik egy hónapja dolgozott Urikányban, a másik pedig az első munkanapját töltötte ott. A két férfit egy Máramaros megyei cég alkalmazta, amelyik szerződést kötött az Urikányi Bánya ökológiai szennyezésmentesítésére. Mint ismeretes, az Urikányi Bányát 2017-ben zárták be. (Radio România Actualităţi)

Már nyolc átkelőt használhatnak a magyar–román határon az ingázók – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió budapesti tudósítója, Emil Groza

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán felidézte: a koronavírus terjedésének lassítása érdekében a magyar és a román kormány is hozott a személyforgalom korlátozására vonatkozó szigorító intézkedéseket a határain. Ezek az intézkedések azonban – mint írta – nehéz helyzetbe hozták mindazokat, akiknek a munkahelyük vagy a termőföldjük a határ túloldalán található. Az ő érdekeiket szem előtt tartva a román kormánnyal már korábban megállapodtak három határátkelő megnyitásáról az ingázók számára. A pozitív tapasztalatok, valamint a határ mentén élő közösségek életének további megkönnyítése érdekében ezt a korábbi megállapodást bővítették ki úgy, hogy az ingázók már nyolc átkelőt használhatnak, ha munkába vagy földjeiket megművelni mennek a határ túloldalára. Húsvét óta az ingázók a Csengersima – Pete, a Vállaj – Csanálos, a Létavértes – Székelyhíd, az Ártánd – Nagyvárad, a Méhkerék – Szalonta, a Gyula – Gyulavarsánd , a nagylaki és a Kiszombor – Csanád átkelőkön kelhetnek át. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador