Revista presei internaționale, 16 aprilie 2020

 În timp ce noul coronavirus continuă să facă ravagii pe tot globul, președintele Statelor Unite, Donald Trump, ajunge din nou pe prima pagină a ziarelor străine din cauza unui anunț extrem de controversat. În acest sens, iată câteva citate din presă.

“Critici la nivel mondial în urma anunțului președintelui Trump vizând tăierea fondurilor SUA alocate Organizației Mondiale a Sănătății“, titrează cotidianul american The New York Times.   “Trump ordonă Statelor Unite să blocheze finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății“, anunță și ziarul britanic The Guardian. Ziarul Italian La Repubblica titrează și el:  “Trump taie fondurile alocate Organizației Mondiale a Sănătății”.  “Asta riscă să compromită totul“, este de părere profesorul Walter Ricciardi, membru din partea Italiei în conducerea organizației, citat de același ziar. Și tot La Repubblica îl citează și pe celebrul Bill Gates, care spune și el că  “o asemenea opțiune este periculoasă“. “Trump s-a obișnuit să dea mereu vina pe alții”, afirmă șii președintele rus Vladimir Putin, citat de ziarul moscovit  Kommersant. Ziarul francez Le Monde subliniază că, “lăsând la o parte amenințarea propriu-zisă, declarația lui Trump este importantă deoarece contribuția Statelor Unite reprezintă 17% din bugetul organizației“. În sfârșit, citat de agenția Reuters, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, ar fi declarat pe Twitter: “Regret adânc deiciza SUA de a-și suspenda finanțarea OMS. Nu există niciun motiv care să justifice o asemenea decizie într-un moment când eforturile Statelor Unite sunt mai necesare ca oricând”.

Dar care mai sunt efectele pandemiei de Covid-19 din lume? Iată câteva date noi: “China va depăși impactul coronavirusului prin investiții în infrastructură“, titrează oficiosul chinez de limbă engleză China People’s Daily. Dar ziarul precizează că “nu va fi vorba despre drumuri și șosele, ci despre inovații în domeniul rețeleor 5G, investiții în mari centre de stocare a datelor, inteligență artificială și internet industrial”. În Spania, “guvernul preconizează redeschiderea școlilor în luna iulie“, anunță ziarul spaniol El Mundo. Dar remarca unui editorialist al aceluiași ziar atrage și ea atenția. Într-un articol cu titlul ironic, Pedro! Pedro! Încătușează-ne!, autorul consideră că, “în cele din urmă, premierul Pedro Sanchez nu va avea de ales și va trebui să instaureze dictatura”.

În pofida crizei provocate de coronavirus la nivel mondial, Orientul Mijlociu nu scapă nici el atenției ziarelor. “Turcia și Rusia  au început cea de-a patra rundă de patrulare în comun a unei șosele din Idlib, o provincie din Siria“, anunță ziarul turc Hurriyet. Iar din ziarul israelian Ha’aretz aflăm că, în apropierea Siriei, “o dronă israeliană a urmărit și atacat o mașină la frontiera dintre Liban și Siria, dar incidentul s-a soldat fără victime, întrucât pasagerii au reușit să fugă “.

Asemenea incidente și criza provocată de coronavirus ne-ar face să credem că un comentator al ziarului portughez Diario de Noticias avea dreptate când scria: “Planeta s-a schimbat pentru totdeauna și a început epoca distanței. Toată planeta, sau aproape toată, a început să trăiască de la distanță, izolată prin tehnologie – telemuncă, teleexercițiu și teleiubire”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)