Serbia a depășit pericolul, se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19, declară premierul Serbiei

Premierul Serbiei, Ana Brnabić, a declarat că se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19, că s-a ieșit din zona de pericol, dar măsurile de combatere a extinderii virusului trebuie respectate. „Se vede luminița de la capătul tunelului. Intrăm în a șaptea săptămână și așteptăm sfârșitul pandemiei. Am reușit să ținem totul sub control. Este un mare succes pentru țara noastră și pentru noi toți. Suntem mândri de țara noastră, de modul în care s-au comportat cadrele medicale, președintele, Guvernul și cetățenii” – a declarat Brnabić, adăugând că Serbia va depăși criza și se va orienta spre viitor și provocările economice. Brnabić a declarat că se apropie momentul când starea de urgență va înceta, că Serbia nu va prelungi cu nici o zi interdicțiile, ci se va concentra pe revitalizarea economiei.
Brnabić a declarat că în prezent în Serbia se procesează zilnic câte 2.500 de teste la coronavirus și astfel se descoperă și cazurile asimptomatice.
Premierul Serbiei a mulțumit Patriarhului Serbiei Irinej pentru sprijinul în lupta contra coronavirus, adăugând că hotărârea privind interdicțiile de circulație în timpul sărbătorii de Paște a fost foarte grea, dar a fost singura posibilă, deoarece este vorba de lupta pentru salvarea vieții oamenilor. Patriarhul Irinej a declarat că „este frumos să mergi la biserică în zi de sărbătoare, dar la Dumnezeu ne putem ruga și din casă” și a transmis credincioșilor să respecte ce recomandă experții și autoritățile.
Răspunzând criticilor apărute în presă referitoare la nerespectarea procedurilor la achiziția de ventilatoare, Brnabić a răspuns că nu s-a putut alege între viața oamenilor și respectarea tuturor reglementărilor privind achizițiile publice. „Noi am ales viața oamenilor. După terminarea crizei vom prezenta toate informațiile, ce am cumpărat și câți bani s-au cheltuit. Este groaznic ca cineva să se gândească că am vrut să furăm. Oamenii care insistă cu astfel de afirmații nu doresc binele statului lor” – a subliniat Brnabić, adăugând că „totul s-a desfășurat în mod democratic și transparent”./rmihaj/sdm2
(www.rts.rs – 16 aprilie)