Temele sesiunii plenare extraordinare a Parlamentului European

Realizator: La Bruxelles, Parlamentul European se reuneşte, astăzi şi mâine, într-o sesiune plenară extraordinară desfăşurată în condiţii speciale cu vot prin e-mail. Eurodeputaţii vor aproba un sprijin de 3 miliarde de euro pentru domeniul sanitar european şi utilizarea flexibilă a fondurilor Uniunii pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus. Primul subiect aflat pe ordinea de zi a fost o dezbatere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în vedere intensificării răspunsului coordonat la criza sanitară şi economică.
Reporter: Alina Stănuţă: Oficialii Uniunii Europene au făcut apel în discursurile lor la solidaritate şi au pledat pentru un răspuns comun al Europei la criza economică şi sanitară pe care a produs-o COVID-19. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că răspunsul colectiv al Uniunii Europene este cel mai impresionant din întreaga lume şi depăşeşte 3.000 de miliarde de euro, dar, spunea aceasta, e nevoie să facem mult mai mult.
Ursula von der Leyen: Bugetul european va fi practic nava mamă care va ghida redresarea noastră. Iată de ce viitorul buget pentru următorii şapte ani trebuie să fie diferit de ceea ce ne-am închipuit până acum.
Reporter: La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, arăta că piaţa unică, investiţiile masive, dimensiunea externă a Uniunii Europene şi solidaritatea sunt direcţiile în care Uniunea va trebui să se dezvolte şi menţiona că viitorul buget al Uniunii Europene va trebui să fie folosit pentru a sprijini redresarea economică după pandemia de coronavirus.
Eurodeputaţi urmează să adopte o rezoluţie prin care se cere o protecţie mai mare pentru cetăţenii Uniunii Europene în faţa crizei actuale, sporirea sprijinului pentru sistemele de sănătate din ţările membre şi o strategie uniformă de ridicare a măsurilor de urgenţă. Calendarul obişnuit al europarlamentarilor este în prezent suspendat din cauza restricţiilor impuse pentru a reduce răspândirea coronavirusului.
Un număr mare de eurodeputaţi participă online la sesiunea de astăzi a Parlamentului European şi îşi vor exprima votul de la distanţă./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 aprilie)