Ungaria intenţionează să trimită medici în România

Potrivit Ministerului de Resurse Umane din Ungaria – în a cărui competenţă intră administrarea sistemului sanitar – un singur spital din România a solicitat trimiterea a trei medici specialişti în anesteziologie, însă din adresa formulată de ministrul Kásler Miklós către directorii de spitale – şi ajunsă în posesia cotidianului Népszava, se prefigurează un ajutor mult mai amplu.

Managerii de spitale au primit luni adresa ministrului în care acesta le solicita să evalueze dacă în unităţile conduse de ei există medici care ar dori să lucreze în România, mai precis în orașul Sfântu Gheorghe şi în celelalte localităţi ale judeţului Covasna. Scrisoarea a fost primită şi de către directorul Institutului Naţional de Oncologie, care a retrimis personal solicitarea tuturor secţiilor. Adresa ministrului este oarecum surprinzătoare, în condiţiile în care potrivit unei ordonanţe intrate în vigoare la data de 12 martie, medicii din Ungaria – din cauza situaţiei epidemiologice – pot părăsi ţara doar cu aprobarea ministrului de resort. De la acea dată, personalul medical din Ungaria poate trece graniţele ţării doar cu aprobarea scrisă a ministrului Kásler. Solicitarea ministrului a fost trimisă spitalelor exact în săptămâna în care doi directori de spital au fost eliberaţi din funcţie. Pe de altă parte, Ungaria se confruntă cu probleme în ce privește menţinerea cadrelor medicale în ţară, iar ministerul de resort recrutează voluntari din universităţi pentru spitale.

Népszava s-a interesat în mai multe spitale, dar nu s-au găsit nicăieri medici voluntari care să dorească să lucreze în România. Unul dintre directorii spitalelor a apreciat că „această scrisoare nu este altceva, decât un gest din partea ministrului către instituţiile sanitare din zonele locuite de maghiari din ţara vecină”. Alţii au fost de părere că iniţiativa ministerului este moartă din faşă având în vedere că instituţiile sanitare şi aşa sunt „demedicalizate” prin decizia guvernului potrivit căreia medicii şi asistenţii care au împlinit 65 de ani trebuie să rămână acasă şi nu pot participa la îngrijirea bolnavilor. Népszava a solicitat răspuns şi de la Ministerul Resurselor Umane la următoarele întrebări: câţi medici s-au prezentat până acum pentru a pleca la muncă în judeţul Covasna?; ce a motivat demersul ministerului?. Răspunsul ministerului a fost următorul: „Guvernul a avut întotdeauna în vedere întreaga naţiune maghiară, de aceea când un spital din Ardeal a solicitat pentru un timp limitat ajutorul a doar doi-trei medici anesteziologi pentru efectuarea operaţiilor de acolo, atunci am întrebat spitalele noastre dacă dispun medici care ar putea să acorde ajutor. Situaţia pandemiei din Ungaria încă face posibilă plecarea câtorva anesteziologi în Ardeal, care au capacitate liberă. Institutul Naţional Oncologic a fost scutit de primirea pacienţilor cu infecţia de coronavirus” – scria în răspunsul oficial al ministerului.

Presa maghiară a atras atenţia asupra unei alte decizii greu de explicat a autorităţilor sanitare maghiare. Potrivit unui ordin al ministrului Kásler, 50% din capacitatea spitalelor din Ungaria trebuie eliberată pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. Aceasta în practică ar însemna că 32.900 de paturi de spitale să fie puse la dispoziţia pacienţilor cu COVID – 19. Pacienţi cu boli cronice, mulţi dintre aceștia având o vârstă înaintată, sunt trimişi acasă. În schimb, potrivit statisticilor oficiale, în Ungaria sunt înregistrate doar 1652 de persoane infectate cu coronavirus. Prim-ministrul Orbán Viktor a declarat recent că Ungaria dispunde de 2000 de aparate de ventilaţie şi în scurt timp urmează să ajungă la 8.000 de astfel de aparate. Specialiştii însă spun că în Austria doar 1000 de aparate de ventilaţie au făcut faţă solicitărilor. Din aceste măsuri se poate deduce faptul că Budapesta se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri de coronavirus.

Potrivit celor mai recente date comunicate de guvernul maghiar, numărul persoanelor infectate cu coronavirus este de 1652; 192 de persoane s-au vindecat; 134 de persoane au decedat. Până acum în ţara vecină au fost efectuate 37.326 de teste. În mai multe cămine de bătrâni din Budapesta şi din alte oraşe au apărut în ultima perioadă focare ale infecţiei de coronavirus.

Székely Ervin, Rador