Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sunt în Vinerea mare

Creștinii ortodocși cei greco-catolici sunt astăzi în Vinerea mare, zi în care își amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce și de așezarea lui în mormânt. În această seară, în biserici se va cânta Prohodul Domnului, la o denie care anul acesta se va oficia doar de către clerici, fără prezența credincioșilor, în contextul măsurilor luate împotriva pandemiei. Remus Rădulescu ne spune mai multe despre semnificația religioasă a acestei zile.

Reporter: În Vinerea mare, se reface în biserici, în mod simbolic, alaiul care l-a condus pe Iisus Hristos de la cruce la mormânt. În mijlocul bisericilor se află o cruce mare, așezată la denia de aseară, pe care este pictat Iisus răstignit. În fața Crucii va fi așezat astăzi Sfântul epitaf, o icoană pe pânză care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte să fie așezat în mormânt. În jurul acestei icoane, se intonează, în această seară, o cântare lungă numită Prohod, care exprimă tristețea în fața morții lui Iisus, dar și speranța că el va învia. Anul acesta, măsurile luate împotriva pandemiei nu permit credincioșilor să participe la slujbe în biserici, dar ei le pot urmări, inclusiv denia Prohodului, în transmisiunile directe, la radio, televiziune și internet.

Realizator: Radio România Actualități va transmite în direct în această seară un fragment din denia Prohodului de la Catedrala Patriarhală din București, după știrile orei 18:00./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie