MAE rus a comentat iniţiativa SUA de a aduce China la masa negocierilor pe tema START 3

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a comentat propunerea Statelor Unite de a aduce China la masa negocierilor pe tema START 3 şi a Tratatului „New Start” privind armamentul strategic nuclear, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
China, în principiu, nu poate fi invitată la masa negocierilor pe tema unui tratat care deja există. Aşa cum nici nu pot fi incluse în acest tratat noi sisteme de armament din categoria celor „exotice”, aşa cum le-au denumit autorităţile de la Washington„, a declarat Riabkov, citat de Agenţia de presă INTERFAX.
Potrivit afirmaţiilor sale: „În asemenea condiţii, este necesar să fie elaborat un document nou, un nou tratat, ceea ce ne-ar lua însă foarte mult timp„.
Ca urmare, unele scheme abstracte, care au un caracter strict abstract şi speculativ, cu care operează cei de la Washington, cu unele propuneri, recomandări despre ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis, toate acestea fac parte din categoria unor supoziţii rupte absolut total de realitate„, a subliniat diplomatul rus, Serghei Riabkov.
Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a conchis că această propunere nu este posibil de realizat, conform tehnologiilor şi cutumelor încetăţenite în domeniul militar şi cel strategic.
Această propunere nu poate fi realizată, având în vedere tehnologia pentru desfășurarea afacerilor în sfera militar-strategică și în virtutea legilor diplomației„,a specificat diplomatul rus.
Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat disponibilitatea sa de a participa la negocieri cu Rusia și cu China privind controlul armelor, dacă acestea îndeplinesc criteriile Washingtonului.
În luna februarie, ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, declara că Statele Unite sunt interesate de participarea Chinei la negocierile purtate cu Rusia pe tema controlului armelor.(www.russian.rt.com – 18 aprilie)/vdraguta/aionescu