Donald Trump a anunţat renunţarea graduală a restricţiilor

După cum v-am informat în câteva state federale deja în zilele următoare vor renunţa la câteva dintre restricţiile impuse de criza generată de răspândirea coronavirusului – a declarat preşedintele Statelor Unite, Donald Trump sâmbătă seara în cadrul unei conferinţe de presă a grupului de lucru guvernamental creat pentru a coordona măsurile legate de lupta împotriva infecţiei.

Potrivit cotidianului The New York Times, preşedintele a amintit trei state, Texas, Vermont şi Montana unde unele restricţii vor fi ridicate. În primele două state magazinele se vor deschide la începutul săptămânii viitoare, iar în Montana spre sfârşitul săptămânii va fi reluată parţial activitatea economică. Trump a adăugat că în Ohio şi în Dakota de Nord de la începutul lunii mai va demara prima etapă a repornirii statului, conform recomandărilor guvernamentale. Fără să spune nume, preşedintele a declarat că a vorbit cu mai mulţi guvernatori republicani şi democraţi, care le-au spus că pregătesc deja primele măsuri concrete pentru a reîncepe activitatea economică şi socială normală . Trump a subliniat că toate aceste măsuri vor fi graduale şi nu vor afecta sănătatea publică. „În continuare constatăm semne încurajatoare, în sensul că am trecut de apogeul epidemiei” – a declarat preşedintele. În conferinţa de presă care a fost neobişnuit de scurtă Donald Trump a spus că guvernul federal va furniza teste pentru 13.000 de instituţii sanitare, care nu sunt suficient de bine dotate. Este vorba în primul rând de state locuite într-o proporţie mai mare de afro-americani şi cetăţeni ai căror limba maternă este cea spaniolă. În aceste regiuni 28 de milioane de oameni sunt nevoiţi să se bazeze pe instituţii sanitare prost dotate şi prost aprovizionate.

Donald Trump nu a scăpat nici această ocazie să nu-şi exprime nemulţumirea faţă de cotidianul The New York Times. Acesta l-a criticat personal pe unul din jurnaliştii publicaţiei pentru un articol în care a fost caracterizat Mark Meadows, noul şef de cabinet al Casei Albe. „După părerea mea The New York Times este un ziar foarte necinstit” – a spus Donald Trump.

Referitor la o întrebare a jurnaliştilor Trump a explicat: „în cazul în care am afla că China în mod voit a ascuns informaţii legate de noul coronavirus, şi a fost în cunoştinţa de caz privind răspunderea sa pentru acest fapt, atunci această atitudine nu poate să rămână fără urmări” – a spus preşedintele fără să detalieze la ce fel de consecinţe s-a gândit.

Sâmbătă în mai multe state au continuat protestele pentru ca viaţa să revine la cursul ei firesc. Demonstraţii au avut loc la locuinţele guvernatorilor şi în faţa sediilor legislativelor locale. Astfel de manifestaţii au avut loc în New Hampshire, Maryland, Texas şi Indianapolis. În Annapolis – capitala statului Maryland – protestatarii au rămas în autoturismele lor, scoţând pe geamuri pancarde pe care scria „Sărăcia ucide!” sau „Nu voi respecta ordonanţe ilegale!”. În oraşul Austin din Texas demonstranţii protestau în faţa parlamentului local împotriva menţinerii distanţei sociale. În centrul statului Michigan, la Lansing de trei zile mii de oameni demonstrează împotriva restricţiilor. În schimb în Indianapolis nu doar pentru relaxarea restricţiilor, dar şi împotriva abolirii măsurilor de protecţie au demonstrat oamenii.

Székely Ervin, Rador