SUA încep să deschidă gradual economia

La nivel mondial, pandemia de coronavirus s-a soldat cu peste 2.300.000 de contaminări și aproape 160.000 de decese, iar Organizația Mondială a Sănătății a arătat ieri că numărul ar putea fi chiar subestimat. SUA, de departe cele mai lovite, cu 38.000 de morți și mai mult de 732.000 de cazuri, încep să deschidă gradual economia, pe fondul multiplicării demonstrațiilor pentru ieșirea din izolare. Chiar dacă statul New York, cel mai afectat, a înregistrat cel mai mic număr de decese în 24 de ore de la începutul lunii aprilie, apelurile la prudență rămân intense. Doina Saiciuc transmite acum de la Washington.
Reporter: În vreme ce din ce în ce mai mulți protestatari conservatori contestă în SUA restricțiile impuse pentru a reduse răspândirea noului coronavirus, guvernatorul Andrew Cuomo, al cărui stat, New Yorkul, este încă epicentrul COVID-19 în SUA, a făcut un apel pasionat la unitate. „Emoția în această țară este mare, oamenii sunt frustrați, suntem anxioși, suntem speriați, suntem furioși. Nu este timpul și nici locul pentru divizare”. Cuomo a vorbit înaintea anunțatelor proteste de ieri din câteva orașe după ce preşedintele a cerut vineri demonstranților să elibereze trei state conduse de guvernatori democrați. Ieri, protestele s-au extins în Maryland, Indiana, Wisconsin și Texas, unde demonstranții au scandat „concediați-l pe Fauci”, referindu-se la primul expert în boli infecțioase al SUA. Aseară, preşedintele Trump a anunțat că unele state vor începe redeschiderea economiei.
Donald Trump: Un număr de state conduse atât de guvernatori democrați, cât și republicani au anunțat pași concreți pentru a începe redeschiderea în siguranță și graduală./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 aprilie