Informaţii neoficiale despre starea de sănătate a lui Kim Jong-un

Liderul regimului nord coreean, Kim Jong-un a fost operat pe cord, a transmis astăzi presa americană şi sud-coreeană. Televiziunea de ştiri americană CNN, citând un oficial american – care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului – a transmis că starea de sănătate a primului om al regimului nord coreean „este în mare pericol” după presupusa intervenţie chirurgicală, iar în Statele Unite se analizează informaţiile primite de la serviciile secrete despre acest subiect.
CNN a furnizat această ştire imediat după ce pe site-ul sud-coreean Daily NK – care este scris în mare parte de persoane care au fugit din Coreea de Nord – a apărut informaţia din surse anonime, potrivit căreia la data de 12 aprilie Kim Jong-un a fost supus unei operaţii pe cord, având afectat şi sistemul circulator, iar în prezent este în convalescenţă în staţiunea balneo-climaterică Yangsan, de lângă Phenian.
Sursele oficiale nu au confirmat aceste informaţii nici la Washington, şi nici la Seul. Cabinetul preşedintelui sud-coreean a reacţionat la aceste informaţii precizând că „Nu putem confirma aceste ştiri. În relaţia noastră cu Coreea de Nord nu am constatat nimic neobişnuit.” – a scris purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Kang Min-seok. Agenţia de ştiri sud coreeană Yonhap a citat un oficial al guvernului din Seul, care sub protecţia anonimatului a declarat că nu au constatat semne relevante care ar indica agravarea stării de sănătate a lui Kim Jong-un.
Speculaţiile legate de starea de sănătate a liderului nord coreean au apărut după ce acesta nu a apărut în public la data de 15 aprilie când de obicei se organizează manifestări fastuoase în amintirea fondatorului statului comunist, Kim Ir Sen, bunicul actualului conducător. Ziua de naştere a lui Kim Ir Sen este cea mai mare sărbătoare din Coreea de Sud. Anul acesta însă, serbarea nu a mai fost însoţită de manifestaţii de masă, probabil din cauza pandemiei de coronavirus. Cel mai tânăr Kim, din anul 2012 de când a preluat puterea, a fost prezent în fiecare an în Palatul Soarelui Kumsusan, care este şi mausoleul tatălui acestuia, Kim Jong-il.
Analiştii sunt de părere că anul acesta nu au fost organizate manifestaţii din cauza pandemiei, care are deja peste 130.000 de victime în întreaga lume. Deşi oficial Corea de Nord nu a confirmat niciun caz de coronavirus, mai mulţi observatori străini suspectează regimul că muşamalizează o epidemie care s-a declanşat deja. Ziua de naştere a lui Kim Ir Sen este sărbătorită de regulă prin parade militare la care sunt prezentate noile arme, precum și manifestaţii culturale şi sportive. Anul acesta ziarul partidului-stat din Coreea de Nord, Rodong Sinmun a publicat o serie de articole în care a fost elogiat fostul conducător, dar au lipsit relatările despre evenimentele culturale şi sportive ocazionate de aniversare.

Székely Ervin, Rador