Reconstrucţia economică postpandemie trebuie creeze locuri de muncă ecologice, afirmă Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că reconstruirea economiei mondiale, după pandemia de coronavirus, trebuie să creeze locuri de muncă „ecologice” – care să contribuie substanţial la menţierea sau refacerea calităţii mediului – şi nu doar să subvenţioneze companiile de combustibili fosili.

Cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Zilei Pământului, Guterres a subliniat, din nou, faptul că pandemia de coronavirus este cea mai mare provocare cu care s-a confruntat lumea, de la Al Doilea Război Mondial, însă criza ecologică în derulare reprezintă o urgenţă chiar şi mai acută pentru planetă.

Secretarul general al ONU a prezentat şase măsuri pe care guvernele ar trebui să le adopte pentru a garanta că fondurile publice alocate redresării vor fi investite în viitor, şi nu în trecut.

Pachetele de salvare pentru companiile aflate în dificultate trebuie să fie condiţionate de locuri de muncă ecologice; subvenţiile pentru companiile de conbustibili fosili trebuie să fie sistate, iar cei care poluează trebuie să plătească pentru acţiunile lor. La fel ca virusurile ucigaşe, gazele cu efect de seră nu respectă graniţele naţionale – a avertizat Guterres./mbrotacel/schelaru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 22 aprilie