2020. április 24

Ludovic Orban miniszterelnök nyilatkozata
Az egyetem előtti oktatás újrainditásáról Klaus Iohannis államelnökkel és az oktatási minisztérium csapatával együtt döntünk az egészségügyi minisztérium helyzetérékelése alapján. Szemelőtt tartjuk az epidemiológiai körülményeket és maximálisra szoritjuk a diákok megbetegedésének kockázatát, hangsúlyozta Ludovic Orban a Cantacuzino Intézetnél tartott sajtókonferencián. „Kötelező módon biztositanunk kell a diákoknak és a tanároknak a védőmaszkot”, fűzte hozzá a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.23)
A kormány lemondott a közszférában dolgozók kényszerszabadságra való küldéséről
A kormány lemondott a közszférában dolgozók kényszerszabadságra való küldéséről, deklarálta Ludovic Orban miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a kormány intézkedik, hogy a legveszélyezetteb kategória május 15-ig ingyen kapjon védőmaszkot, ugyanis ettől az időponttól kötelező lesz a maszk viselése a közterületeken és a közszállitásban.A Cantacuzino Intézetben elhangzott nyilatkozatában a miniszterelnök azt is megjegyzete, hogy a napi koronavirus-tesztek száma elérte a nyolcezret.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.23)
Marius Budăi volt munkaügyi miniszter nyilatkozata
Marius Budăi szociáldemokrata képviselő, volt munkaügyi miniszter szerint az Orban kormánynak meg kell győződnie afelöl,  hogy a Németországba mezőgazdasági munkát vállalló román munkásoknak biztositottak a decens körülmények. A képviselő úgy véli, hogy a román hatóságok tévesen jártak el és mindaz, ami jelenleg történik a román munkavállalókkal, elfogadhatatlan. Itt lett volna az ideje és meg is volt a lehetőség a jobb bérek megtárgyalására. A román állampolgárokat fizetés nélkül karanténban tartják, elvették tőlük a személyazonossági okmányokat és ennek visszaadásáért fejenként 300 eurót kérnek a munkáltatók, ugyanis ennyibe kerülne hazafele egy repülőjegy. A
kormánynak tárgyalnia kellett volna az illetékes hatóságokkal a románok koronavirus-teszteléséről, a fizetéses karanténről, az ingyenes jövet-menet repülőjegyről és a jobb bérezésről, vélekedett a szociáldemokrata képviselő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.23)
Dr. Adrian Streinu-Cercel professzort menesztette Nelu Tătaru egészségügyi miniszter
Dr. Adrian Streinu-Cercel professzort menesztették a Covid-19 Klinikai és Epidemiológiai Kezeléséért felelős Bizottság elnöki tisztségéből. A döntést az egészségügyi minisztérium vezetősége hozta meg. A tárcavezető egyben úgy határozott, hogy több szakembert bevonnak a bizottságba, közölte a román közszolgálati rádió tudósitója.(RADOR
HIRÜGYNÖKSÉG -04.23)
A vajdahunyadi Energetikai Komplexum helyzete kérdőjeles
A vajdahunyadi Energetikai Komplexum átszervezése kérdőjeles a világjárvány okozta gazdasági hanyatlás miatt. A vállalat fizetésképtelen és a villamosenergia-kereslet csökkenése csak tovább súlyosbitja az alkalmazottak helyzetét, akik amúgyis kevesebb fizetést kapnak, akárcsak a vállalat anyagi helyzetét. A héten az alkalmazottakat két-két napra kényszerszabadságra küldik, mig a jövő hónapban három napra emelik a kényszerszabadságot. A vállalat vezetősége, egyrészt, a koronavirus okozta megbetegedések korlátozása, mig más részt, a nagyon alacsony villamosenergia-kereslet miatt döntött igy.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.23)
Gănciulescu Rozália, RADOR