Germania: televiziunile şi-au adaptat programele la pandemie

Ca peste tot în lume unde a fost restricţionată mişcarea liberă a cetăţenilor şi în Germania a crescut audienţa canalelor de televiziune. Jurnalul de seară al postului public Das Erste a fost urmărit în anumite zile de mai mult de 18 milioane de telespectatori. Producătorii s-au gândit şi la copii, având în vedere că închiderea şcolilor a afectat mai multe milioane de elevi. Canalul specializat pentru publicul tânăr KiKa (un post creat în comun de canalele ARD şi ZDF) difuzează emisiuni informative în cadrul cărora li se explică copiilor de ce este important să rămână acasă. De două ori pe zi sunt difuzate jurnale pentru copii sub titlul de logo! în care sunt prezentate pericolele coronavirusului.

Posturile Das Erste şi ZDF încă de la începutul crizei pun un accent mai mare pe emisiuni informative, iar televiziunile comerciale cum sunt RTL, Sat 1, şi Pro 7 evidenţiează pe aspectele mai distractive, sau dimpotrivă, mai dramatice ale epidemiei. Deşi cele două posturi publice în mod normal îşi coordonează programele, această simbioză s-a terminat odată cu răspândirea virusului şi a început o luptă a celor două canale pentru audienţă. Cele două moderatoare ale unor talk show-uri populare, Anne Will şi Maybrit Illner aveau emisiuni în zile diferite, prima duminică, iar cea de a doua joi. Recent însă ZDF – fără să se consulte cu Das Erste – a mutat ediţiile speciale ale emisiunii lui Maybrit Illner pentru ziua de duminică, ceea ce a enervat-o chiar şi pe protagonista talk show-ului. Până la urmă cele două posturi publice au reuşit să cadă la pace, dar specialiştii spun că în continuare se simte o atmosferă concurenţială între ZDF şi Das Erste.

Aproape că nu există emisiune informativă în care să nu se discute despre modul în care viaţa va reveni la cursul ei firesc. În emisiunea de sinteză a televiziunii ZDF „Heute” (Azi) s-a discutat despre faptul că în învăţământul superior începe semestrul al doilea, desigur într-un mod diferit: on-line. Universitatea Tehnică din Berlin până acum a înregistrat şi a publicat pe site 1500 de cursuri, astfel că 80% din programa şcolară a devenit accesibilă pe internet. Cu toate acestea şi profesorii recunosc că eficienţa cursurilor on-line este mai scăzută. Pe de o parte pentru că nu fiecare student are mijloace adecvate de recepţie, iar pe de altă parte lipseşte interactivitatea cursurilor făcute cu prezenţa fizică a studenţilor în sălile de curs.

RTL în cadrul emisiunii sociale foarte populare „Extra – Das RTL Magazin” analizează epidemia sub un alt aspect. Sunt urmărite câteva persoane care au acceptat să-şi trăiască viaţa de carantină în faţa camerelor de luat vederi (un fel de reality show). Se discută despre cât de atenţi sunt subiecţii cu ei înşişi, ce şi cât mănâncă, dacă fac sau nu mişcare. Experienţele sunt foarte diferite. Un anume Andreas constata ruşinat că de când nu a ieşit din casă s-a îngrăşat 3,8 kg., dar alţii dimpotrivă, au slăbit. Se măsoară timpul petrecut cu cititul, statul în faţa televizorului sau cu gătitul. Este mult mai consistentă emisiunea postului numită Spiegel TV (Oglindă TV). Aici au difuzat un reportaj de la clinica din Lüdenschen (Renania de Nord-Westalia). Medicii de aici au arătat că virusul poate să lovească pe oricine, nu numai pe cei în vârstă. Mulţi dintre bolnavi luptau pentru viaţa lor. La această clinică vin doar cazurile mai grave, care nu pot fi tratate în alte spitale. Sunt pacienţi, care sunt trataţi de trei săptămâni şi mai trebuie să rămână în spital cel puţin două săptămâni. Echipa de filmare a urmărit un medic şi la o vizită în saloanele spitalului, în cadrul acesteia a fost difuzat un moment dramatic când un pacient în timp ce vorbea cu medicul a expectorat sânge. Se simțea atât de rău încât abia a putut termina o propoziţie.

Canalul Sat 1 în emisiunea numită „Akte” a difuzat un reportaj despre medici care nu lucrează „în linia frontului”, dar îşi continuă activitatea în alte domenii. Achim Smidt este un stomatolog care nu şi-a suspendat profesia nici pe timpul crizei. Acesta spune că trebuie să lucreze în echipament de protecţie din cap până în picioare şi trebuie să fie pregătit ca în orice moment să fie infectat de unul dintre pacienţii săi. „Munca lor neobosită îi transformă în eroi cotidieni” – a conchis realizatorul emisiunii.

Székely Ervin

RADOR – 23 aprilie