UE: Un pachet de măsuri anticriză de 2 trilioane de euro, obligațiuni de reconstrucție în valoare de 320 de miliarde de euro

Următorul buget multianual al UE (2021-2027) ar trebui să includă un fond temporar în scopul reconstrucției și redresării economice, dotat cu 300 de miliarde de euro: este una dintre principalele propuneri cuprinse într-un document intern al Comisiei Europene întocmit în vederea summitului UE de joi după-amiază.

Documentul indică un pachet de inițiative menite să completeze bugetul multianual al UE și să mobilizeze cel puțin 2 trilioane de euro pentru a reda un imbold economiilor afectate de criză. Strângerea de resurse pe piețele financiare în valoare de 320 de miliarde de euro prin emiterea de obligațiuni europene care` jumătate vor fi alocate împrumuturilor și jumătate programelor „ad hoc”, în cadrul bugetului multianual al UE, pentru țările cele mai afectate de starea de urgență: este „instrumentul de redresare” propus într-un document intern al Comisiei UE și pregătit pentru summitul UE de joi după-amiază. Conform textului, acest instrument, bazat pe articolul 122.1, va fi temporar și va viza nevoile specifice.

„Trăim în vremuri complicate”, ne confruntăm cu „cea mai mare încercare” de la cel de-al Doilea Război Mondial și „este în joc stabilitatea Europei”, a spus Angela Merkel la Bundestag înainte de Consiliul European de joi.
„Un lucru este clar: va trebui să fim pregătiți să aducem contribuții semnificative la bugetul european”, a adăugat Merkel.
În pandemie, este necesar „să acționăm rapid”, pentru mutualizarea datoriei, „tratatele ar trebui modificate”, iar acest lucru necesită timp și implicarea parlamentelor țărilor membre.
„Vom reuși să depășim această încercare enormă ca societate și ca Europă”, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel./oavram/schelaru

https://www.ansa.it – 23 aprilie