Avertisment SRI, privind furturi de date bancare în cazul accesării link-urilor cu sintagma „Detalii secrete! (COVID-19)”

SRI îi avertizează pe românii care au telefoane mobile cu android să nu deschidă mesajele cu sintagma „Detalii secrete! (COVID-19), întrucât acestea conțin un virus informatic ce permite furtul datelor bancare. Victor Gheorghe ne spune cum funcționează sistemul:
Victor Gheorghe: Serviciul Român de informații atrage atenția că a fost identificată o campanie de distribuire a unui mesaj text care conține o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru obținerea de informații privind noul coronavirus. Sintagma utilizată în conținutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”, iar dacă accesați link-ul este descărcat automat un fișier care infectează dispozitivele mobile cu sisteme de operare Androi,d versiunile cuprinse între 4 și 10. Funcționalitățile noului troian împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect, cât și dezinstalarea aplicații de către utilizator. Principalul pericol este că troianul oferă acces ilicit la datele din aplicațiile bancare instalate pe telefon. De asemenea poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poșta electronică gen WhatsApp sau Gmail, memorează și transmite apăsările pe tastele virtuale. SRI recomandă verificarea de urgență a conturilor bancare, pentru a depista eventualele accesări neautorizate. În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, este indicat să resetați la telefonul la setările din fabrică și apoi schimbarea datelor de utilizator pentru autentificarea în dispozitiv și înaplicații./cmorozanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI- 25 aprile