2020. április 28

Több mint 200 román munkás fertőződött meg az új tipusú koronavirussal egy németországi vágphidon

Több mint 200 román munkás fertőződött meg az új tipusú koronavirussal egy németországi vágphidon, ahol összesen 500 romániai munkás dolgozik. A Birkenfeld vágóhidon a Covid-19 virussal megfertőződöttek száma elérte a 300-at. A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a német hatóságok által közölt adatok alapján a fertőzödtek nagyrésze aszimptomatikus, illetve a betegségre jellemző tűnetek könnyebb formája tapasztalható esetükben és csak öt személy szorult korházi kezelésre, de kettőt már kiutaltak. A románok nem idénymunkások, hanem a német vágóhid által alvállalkozásba bocsátott cégek alkalmazottjai. A minisztérium megjegyzése szerint a Németországba akkreditált román diplomatákhoz mostanig nem érkezett segitség igénylés a román munkások részéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.28)

Alacsony lesz az idei méztermés

Szegényesnek igérkezik az idei méztermés, főleg a hőmérsékletingadozás és a nagy szárazság miatt. Romániában évente a legnagyobb mennyiségű mézet termelő Szilágy megyét sem kimélte a nagy aszály. A méztermelők megsegitése érdekében a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyott egy projektet az Országos Méhészeti Program keretében, amely 150 millió lejes támogatást nyújt számukra 2020-2022 között. Az összeg felét európai alapokból különitik el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Romániában is megkezdték vérplazmavételt

Kedd reggel Romániában is megkezdődött a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele a Covid-19 virussal fertőzött betegek kezelése érdekében, közölte az egészségügyi minisztérium. Az első három donor vérplazmáját a bukaresti vérközpontban vették le. A vérplazmát tesztelés után a korházak rendelkezésre bocsátják és a 18 évet betöltött, intenzív osztályon kezelt, kevesebb mint tíz napja lélegeztetőgépre szoruló betegeket próbálják gyógyitani vele.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Alfred Simonis: A németországi ültetvényeken dolgozó románokat mielőbb haza kell szállitani

Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakciójnak vezetője kijelentette: a „kormány mielőbb küldjön katonai repülőgépet Németországba a mezőgazdaságban dolgozó románok hazaszállitásáért”. A közösségi médiában megjelent bejegyzésében Alfred Simonis figyelemztetett, hogy Németországban már veszitették életüket románok és további 300-an fertőződtek meg az új tipusú koronavirussal. „Az Orban-kormány nem hagyhatja gondviselés nélkül a külföldön dolgozó románokat, annál inkább, hogy úgy küldte őket oda, hogy előzőleg nem ellenörizte, van-e munkaszerződésük, egészségi szempontból védelmezik-e őket és biztositanak-e számukra megfelelő elszállásolási körülményeket”, fűzte hozzá a szociáldemokrata politikus.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.28)

Gănciulescu Rozália, RADOR