Programul de susţienere „IMM Invest România” a fost votat de Senat

Senatorii au dezbătut şi votat în plen ordonanţa de urgenţă a guvernului privind programul de susţienere „IMM Invest România”, platforma a fost lansată în această dimineaţă şi după 30 de minute erau deja înscrişi 2.600 de utilizatori. Social-democraţii au criticat faptul că portalul nu a funcţionat timp de zece zile, în timp ce liberarii au vorbit despre beneficiile acestui proiect. Alina Bordeiaşu a urmărit dezbaterile şi relatează:
Reporter: Alina Bordeiaşu – Social-democraţii au susţinut în plenul Senatului că Programul „IMM Invest” a fost copiat în mod defectuos dintr-un proiect PSD. Senatorul Radu Oprea a criticat faptul că site-ul, destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, nu a funcţionat timp de zece zile.
Radu Oprea: Ar fi trebuit să fie unul dintre momentele în care într-adevăr să discutăm despre relansarea economică. Din păcate, acest moment a fost ratat. Zece zile au trecut de la lansarea oficială, până când ministrul reuşit să repornească site-ul. Grupul parlamentar PSD va vota astăzi pentru acest proiect, pentru că am scos domeniul de activitate intermediere financiară, pe care ministrul dorea să-l introducă şi statul să garanteze intermedierile financiare.
Reporter: Liberii, în schimb, au precizat că proiectul este benefic pentru toate IMM-urile.
Romulus Bulacu, senator PNL: Prin acest program, IMM-urile au acces la credite pentru invesţii şi capital de lucru, garantate cu până la 90%. Un aspect deosebit este faptul că programul „IMM Invest” nu impune restricţii de niciun fel, ci se adresează tuturor companiilor mici şi milocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.
Reporter: Şedinţa de plen a Senatului s-a desfăşurat tot cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor participând de la distanţă. Votul s-a acordat prin telefon, iar şedinţa a fost condusă de preşedintele intermiar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Realizator: Până acum, 15.000 de întreprinzători au aplicat pe platforma programului „IMM Invest”. Vicepremierul Raluca Turcan precizează într-o postare pe internet că programul permite firmelor afectate de criză să-şi asigure fondurile necesare pentru activităţile curente sau pentru investiţii prin accesarea unor credite al căror cost de finanţare este suportat integral de la bugetul de stat./eendrefy/dstanesc

RRA – 28 aprilie