Revista presei internaţionale, 28 aprilie 2020

Pandemia provocată de temutul coronavirus rămâne în continuare pe prima pagină a ziarelor străine, iar dacă ea se va agrava sau va dispărea, nimeni nu pare să știe deocamdată.

Să începem mai întâi cu semnalul de alarmă din ultimele zile pe tema sănătății lui Kim Jong-un, președintele Coreii de Nord. Un ziar nord-coreean, Rodong Sinmun, calmează spiritele, informâmd că, cităm, “liderul suprem a vizitat o unitate a Armatei Poporului Coreean, care, cu această ocazie, a primit și o distincție“. Un ziar sud-coreean de această dată, Chosunilbo, amintește că “președintele Kim este supraponderal și ar fi ptut să fie izolat din cauza coronavirusului “. Ziarul mai estimează că, “în cazul în care Kim s-ar fi aflat în stare gravă sau dacă puterea sa i-ar fi fost cumva amenințată, China ar fi trimis imediat trupe la frontieră or, acest lucru nu s-a întâmplat“.

Altminteri, din Italia și până în Noua Zeelandă, țările lumii încep să-și relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Ziarul Italian Corriere della Sera notează că “premierul Giuseppe Conte prevede ca, începând chiar din această săptămână, companiile de interes strategic, industrial și productive, care exportă mărfuri și care riscă să piardă cote importante de piață, să își reia activitatea“. Dar același ziar mai afirmă că, pe de altă parte, “viața socială va mai avea de așteptat“.

Ziarul Le Monde notează că, în Franța, “medicii pediatri se arată favorabili în privința revenirii în școli a copiilor“. Dar tot din Le Monde mai aflăm că, astăzi (marți), “guvernul va prezenta în fața Adunării Naționale o strategie vizând ieșirea treptată a țării din izolare forțată“. O veste, așteptată de altfel în multe alte țări, vine din provincia spaniolă Andaluzia. Cotidianul spaniol El Pais anunță că “autoritățile andaluze vor să deschidă barurile și restaurantele începând cu data de 25 mai “. Potrvit aceluiași ziar, “Andaluzia este totodată provincia care a înregistrat cel mai mic număr de contagiuni, situate cu mult sub media națională“.

“E bine că Boris Johnson s-a întors la treabă, dar cam bâjbâie“, titrează cotidianul britanic The Guardian, referindu-se la revenirea premierului Boris Johnson la reședința din Downing Street. Tot un ziar britanic. Daily Exprress, consideră că Boris Johnson arată “cam dezmembrat”, iar The Telegraph precizează că “premierul Johnson i-a sfătuit pe britanici să-și stăpânească nerăbdarea, pentru că ieșirea din izolare nu va veni prea curând “.

În Statele Unite, “Casa Albă și-a suspendat, incepând de ieri (luni), conferințele zilnice de presă pe tema coronavirusului “, dar oficialii au anunțat că “ele vor fi reluate în cursul săptămânii“. Ziarul american The World Street Journal notează că, imperturbabile, “o serie de state americane și de țări incep să-și reducă izolarea deși, la nivel mondial, infestările cu COVID-19 se apropie de 3 milioane“. Potrivit aceluiași ziar, poate excesiv de optimistă, Noua Zeelandă “a alungat acest agent patogen dincolo de granițele țării“.

În afară de izolare, îmbolnăviri, decese și durere, pandemia coronavirusului stimulează însă și o meteahnă mai veche, respectiv, corupția. Într-un articol pe marginea acestui subiect, cotidianul american The Washington Post, urmărește fenomentul în mai multe țări, printre care și România. Ziarul scrie despre minuscula firmă “Romwine &Coffee SRL, care a obținut două contracte în valoare de 12,6 milioane dolari ca să producă măști de protecție la un preț dublu față de cel al pieței., dar nu singură, ci prin intermediul Sanimed International”, o firmă deja sancționată. Iar ziarul conchide: ”Îngrijorările cresc mai ales în privința sumelor mari de bani provenite din buzunarele contribuabililor – în euro, în yeni, în pesos sau în orice altă monedă – niște bani care intră în buzunarele unor funcționari corupți, în cele ale unor acoliți și în cele ale bandelor criminale”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)