2020. április 29

A szenátus elutasitotta a székely autonómiát előirányzó törvénytervezetet

A szenátus 126 szavazattal, kilenc ellenében elutasitotta szerdán a székely autonómiát előirányzó törvénytervezetet. Az autonómiatervezetet kizárólag a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója támogatta. Ezt megelőzően a képviselőház a dokumentumot hallgatólagosan fogadta el. A törvényjavaslat területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

A képviselőház több törvénytervezetet fogadott el a szerdai ülésen

A képviselőház, döntő fórumként, szerdán több törvénytervezetet fogadott el, amelyek előirányozzák, egyebek mellett, a fizikai és jogi személyek lakbérfizetés alóli mentesülését a vészhelyzet ideje alatt, valamint a művelődési-, fizika- és matematikatanárok, illetve az egészségügyi rendszerhez tartozó fizioterápia és kinetoterápia területén dolgozó szakemeberek fizetésemelését, július 1-től. A Nemzeti Kisebbségek Csoporta által kezdeményezett törvénytervezetet üdvözölték a liberálisok is. Másrészt, a plénum munkálatai alatt telefonos közbelépésével Cristian Seidler, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke arra figyelmeztetett, hogy az elfogadott jogszabálytervezetek egyrésze hatással lesz a költségvetésre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Újabb, négy koronavirus-fertőzött személy veszitette életét

Újabb, négy koronavirus-fertőzött személy veszitette életét, ezzel 685-re nőtt a romániai áldozatok száma, jelentette a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Az elhunyt személyek közül kettő nő és kettő férfi volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Romániában az idegenforgalmi tevékenység 80%-al csökkent a járvány miatt

Romániában az idegenforgalmi tevékenység 80%-al csökkent az egészségügyi járvány miatt, nyilatkozta a román közszolgálati rádió egyik adásában Dragoş Răducan, a Turisztikai Munkáltatók Szövetségének ügyvezető alelnöke. Mint hozzáfűzte, segitséget várnak a roman hatóságoktól, annál inkább, hogy a turizmus területén dolgozók a nyári szezon megnyitására készülnek. „Úgy tervezzük, hogy június 1-én megnyitjuk a tengerparton a nyári szezont, a legnagyobb biztonsági feltételek mellett. Most a vendéglők megnyitására vonatkozó törvényre vagy szabályozásra várunk.Szerintünk a tengerparton a nyári szezon egészen szeptemberig fog tartani”, hangsúlyozta Dragoş Răducan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

 

Több mint 200 ezer védőruha és 300 ezer kesztyű érkezett Romániába

 

Több mint 200 ezer védőruha és 300 ezer kesztyű érkezett Romániába, Dél-Koreából és Malajziából. Az egészségügyi felszereléseket a járvány ellen frontvonalon küzdő szakembereknek szánják. A román állam által, a Köpontositott Közbeszerzési Országos Hivatal és a Sürgösségi Helyzetek Felügyelősége révén vásárolt egészségügyi felszerelések már a tegnap megérkeztek, és az egészségügyi- és a belügyminisztérium egészségügyi személyzete, valamint a védelmi minisztérium operativ csoportjai között osztják szét.RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29) Gănciulescu Rozália