Milioane de cetăţeni ruşi au devenit şomeri

Statisticile oficiale nu reflectă realitatea, deoarece din cauza birocraţiei şi a indemnizației derizorie acordată ca ajutor de şomaj, cei care caută un loc de muncă nu se înregistrează la oficiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Epidemia de coronavirus a trimis în şomaj milioane de ruşi şi prognozele sunt foarte sumbre. Statisticile oficiale indică doar câteva sute de mii de oameni care şi-au pierdut locul de muncă, însă portalul rus Lenta.ru, invocând surse guvernamentale, scrie că executivul estimează ca în cursul acestui an numărul şomerilor să ajungă la 4 milioane. Şi mai pesimist este Aleksei Kudrin – şeful curţii de conturi, care în declaraţia sa spunea că este posibil să se ajungă chiar la 8 milioane de şomeri până la sfârşitul anului. Centrul pentru Analiza Proceselor Macroeconomice şi de Prognoze a mers şi mai departe şi preconizează că 10 milioane de oameni își vor pierde locul de muncă din cauza carantinei. Fondatorul portalului de plasare a forţei de muncă numit Superjob.ru, Aleksei Zaharov vorbeşte despre catastrofa pieţei forţei de muncă. Potrivit calculelor sale, 80% din cele 20 de milioane de oameni care lucrează în întreprinderi mici, îşi pot pierde locurile de muncă într-un timp foarte scurt. Acesta nu exclude ca numărul total al celor concediaţi să ajungă la 25 de milioane. După ce va trece pandemia, doar o mică parte a acestor oameni se va reîntoarce la locurile de muncă, ceea ce va atrage după sine creşterea criminalităţii – crede specialistul.

Experţii sunt de părere că anul viitor va continua declinul economic al ţării. Pandemia doar a adâncit criza economică declanşată după ocuparea Peninsulei Crimeea şi introducerea sancţiunilor economice occidentale. Tot negativ a influenţat situaţia economiei ruseşti disputa cu Arabia Saudită, în urma căreia preţul petrolului a scăzut simţitor. Ministrul muncii, Anton Kotiakov la întâlnirea membrilor guvernului cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat că oficial numărul şomerilor este de 735.000, ceea ce reprezintă cu 44.000 mai mult decât la începutul anului. Însă toată lumea ştie că situaţia reală este mult mai dramatică. Economia rusă a fost atacată din mai multe direcţii, de aceea efectul acestora este mai mare decât în cazul celorlalte ţări. Ca dovadă, în ultima vreme Vladimir Putin nu mai vorbeşte despre planuri ambiţioase de dezvoltare sau despre crearea armelor de nouă generaţie.

Analistul publicaţiei Komsomolskaia Pravda, Serghei Mardan a scris că sunt necesare noi concedieri pentru oprirea virusului. A comparat economia rusă cu un om bolnav, intrat în comă, al cărui creier s-a oprit pentru a nu mai consuma energie şi să dea posibilitatea bolnavului să-și revină. Aceasta înseamnă că sarcina politicii economice nu este stimularea dezvoltării industriei şi asigurarea ocupării forţei de muncă, ci să ajute supravieţuirea a zeci de milioane de oameni, după ce aceştia și-au pierdut veniturile.

Persoanele din Moscova care şi-au pierdut locul de muncă din cauza epidemiei, primesc 19.500 de ruble lunar (ceea ce reprezintă circa 242 euro), în timp ce salariul mediu este de 67.000 de ruble (830 euro). În judeţul Moscova această sumă este mai mică, iar în celelalte regiuni şomerii nu primesc nimic. O altă problemă este faptul că datornicii nu au din ce să-și achite ratele. Temporar băncile sunt sprijinite din fondurile centrale ale guvernului, dar nu se ştie ce se va întâmpla pe termen mediu sau lung. O altă întrebare dificilă este dacă cele 10.000 de întreprinderi mici şi mijlocii care acum şi-au închis porţile, mai pot reînvia fără ajutorul statului? Experţii sunt de părere că efectele economice ale epidemiei sunt mult mai grave decât epidemia însăşi.

Székely Ervin, Rador