Premierul francez a făcut apel la civismul populației pentru a evita un nou val epidemic, odată cu redeschiderea economiei

Franța, Spania și Grecia au anunțat măsuri prudente de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Potrivit corespondenților RRA, în Franța și Grecia s-a decis redeschiderea etapizată a școlilor începând cu 11 mai. În Spania și Italia, în schimb, elevii rămân acasă până la toamnă. Peste tot, circulația suportă încă restricții, adunările publice sunt interzise, iar portul măștilor de protecție rămâne normă în locurile aglomerate. Premierul francez a făcut, ieri, apel la civismul populației pentru a evita un nou val epidemic, odată cu redeschiderea economiei, după cum transmite de la Paris Daniela Coman.
Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – Redeschiderea școlilor se face progresiv: pe 11 mai, creșele, grădinițele și clasele primare; o săptămână mai târziu, învățământul gimnazial; în iunie, probabil, liceele, iar universitățile, la toamnă. În zonele unde virusul încă circulă activ, se poate amâna. Masca devine obligatorie pentru profesori și elevii de peste 11 ani, nu și pentru cei din clasele mici. Vor fi redeschise magazinele, dar nu și marile centre comerciale. Guvernul recomandă menținerea până la sfârșitul lunii mai în telemuncă a angajaților care au lucrat de acasă și până acum. Începând cu 11 mai, circulația între localități va fi din nou permisă, însă nu mai departe de 100 de km de domiciliu. Pentru distanțe mai lungi va fi nevoie de derogări speciale, profesionale sau pentru urgențe familiale. Rămân interzise adunările publice și private cu mai mult de 10 persoane. Manifestările sportive, culturale, profesionale și de altă natură, cu peste 100 de oameni, nu vor fi posibile mai devreme de septembrie. Muzeele, teatrale, sălile de spectacole și de concerte rămân, și ele, închise, ca și hotelurile, restaurantele și barurile. Bisericile își pot deschide ușile, însă ceremoniile religioase cu public ar putea fi permise abia din iunie. Premierul Édouard Philippe contează pe implicarea primarilor și a prefecților pentru aplicarea măsurilor, însă și mai mult atitudinea civică a cetățenilor.
Édouard Philippe: Trebuie să-i protejăm pe francezi fără să imobilizăm ţara până în punctul de prăbuşire. Începând din 11 mai reuşita nu stă doar în autoritatea statului, ci şi în civismul francezilor.
Reporter: Pentru controlul răspândirii virusului, din 11 mai, vor fi făcute 700.000 de teste pe săptămână, cei depistați pozitiv vor fi izolați, iar familia și cei cu care au intrat în contact, de asemenea, testați și, după caz, izolați. /lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 aprilie