2020. április 30

Esett az aktív fertőzöttek száma Romániában

Az elmúlt 24 órában 262 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 12240-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 695, a gyógyultaké 4017. Jelenleg 211 beteget ápolnak intenzív osztályon. A gyógyultak számának hirtelen növekedése miatt nagyot esett az aktív fertőzések száma. Az utóbbi 24 órában több mint 8 ezer tesztet végeztek el. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.30)

Bejelentette a miniszterelnök, hogy milyen korlátozásokon enyhítenek elsőként

Május 15. után első szakaszban azokon a korlátozásokon enyhítenek a hatóságok, amelyek esetében a legkisebb a járványtani kockázat – mondta csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő megismételte, hogy fokozatosan lazítanak majd a koronavírus-járvány terjedésének lassítása miatt elrendelt korlátozásokon. Az első enyhítések bevezetése után várnak 14-15 napot, hogy lássák, milyen hatással vannak ezek a vírus terjedésére, és csak ez után következhetnek az esetleges újabb lazítások. „A tilalom feloldásával párhuzamosan a védelmi intézkedéseket is elő kell készíteni, vagyis, ha megnyitjuk az éttermeket, szabályokat kell felállítanunk, amelyekhez a tulajdonosoknak igazodniuk kell. Ugyanez lenne érvényes a bölcsődékre, óvodákra is” – válaszolt Orban, amikor azt kérdezték tőle, kinyitnak-e ebben az évben az óvodák, bölcsődék. Ludovic Orban arról is beszélt, hogy május 15-től a településen belüli közlekedéssel kapcsolatos korlátozás – a kijárási tilalom – teljesen megszűnik, és a helyközi közlekedést érintő korlátozásokon is enyhítenek, a turisztikai célú utazásokat is lehetővé teszik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.30)

Május 1.: a rendőrség arra kér mindenkit, maradjon otthon

A május 1-jei tengeri vakációzás nem szerepel a katonai rendeletekben a lakhely elhagyásának indokai között – emlékeztet pénteki Facebook-bejegyzésében a rendőrség. A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon a hétvégén is. „A hagyományos május 1-jei tengeri vakációzás NEM szerepel a katonai rendeletekben semmilyen kijárás okaként – arra kérünk mindenkit, hogy mindannyiunk érdekében maradjon otthon!” – nyomatékosít üzenetében a rendőrség. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.30)

Márciusban 4,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta

Márciusban 4,6 százalékra nőtt Romániában a koronavírus-járvány miatt a munkanélküliségi ráta az előző havi 3,9 százalékról – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet. Az állást kereső munkanélküliek száma a 15-74 évesek körében elérte a 410 ezret az előző hónapban jegyzett 352 ezerhez képest. Tavaly a harmadik hónapban 331 ezer álláskereső munkanélkülit tartottak számon. Így a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ajánlása alapján készített piacmegfigyelés szerint a munkanélküliek száma februárhoz mérten 16 százalékkal, 58 ezerrel nőtt, míg tavaly márciushoz képest mintegy 24 százalékkal, 79 ezerrel emelkedett. A férfiak körében a munkanélküliség 5,1 százalék volt, 1,3 százalékponttal nagyobb a nők körében jegyzett 3,8 százalékhoz mérten. A statisztikai intézet közlése szerint a munkanélküliségi ráta kiszámolásánál nem vették figyelembe a koronavírus-járvány idején felfüggesztett munkaszerződések számát, hiszen az érintett személyek jelenleg még rendelkeznek munkaviszonnyal és elvileg visszatérhetnek dolgozni, ezért őket nem tekintik munkanélkülieknek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.30)