La Budapesta restricțiile rămân încă în vigoare

Aproape 3,2 milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate cu noul coronavirus și 228.000 au fost ucise de COVID-19 potrivit datelor Universității americane de Medicină Johns Hopkin. Pandemia a lovit cel mai puternic Statele Unite unde au fost depășite pragurile de un milion de infectări și 60.000 de decese.
În Europa, patru ţări, Italia, Marea Britanie, Spania şi Franţa au împreună peste 100.000 de morţi şi mai mult de 770.000 de infectări. În mai multe țări europene, inclusiv în cele care s-au confruntat primele cu crize severe, ca Spania și Italia, situația s-a stabilizat, iar numărul de decese și de noi cazuri de îmbolnăviri a scăzut semnificativ față de perioada de vârf, astfel încât autoritățile au anunțat și în unele cazuri au luat măsuri de relaxare a restricțiilor. Una dintre aceste țări este Ungaria, care are aproape 2.800 de infectări și peste 300 de decese. Relaxarea restricțiilor în această țară va avea loc începând de săptămâna viitoare, potrivit premierului Viktor Orbán, care a precizat însă că în Budapesta, unde au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri, restricțiile vor rămâne încă în vigoare.
Reporter: Emil Groza – Premierul ungar, Viktor Orbán, a precizat că în localităţile respective magazinele vor putea funcţiona fără a exista limitări în ceea ce privește intervalul orar, iar terasele restaurantelor și cafenelelor vor putea fi redeschise la fel ca și ștrandurile în aer liber. Viktor Orbán a menționat că va fi însă obligatorie păstrarea unei distanțe corespunzătoare, precum și purtarea măștilor de protecție, în magazin și în mijloacele de transport în comun și vor fi menținute şi reglementările referitoare la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care pot intra în magazinele alimentare și în farmacii doar între orele 9:00 și 12:00./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie)