Românca Laura Codruţa Kövesi desemnată personalitatea publică a anului de către Emerging Europe

„Procurorul public european Laura Codruţa Kövesi a fost desemnată de publicaţia Emerging Europe drept personalitatea publică a anului. Actualmente şefa Biroului procurorului public european (EPPO), neobosita doamnă Kövesi a ajuns iniţial în atenţia publică în ţara ei natală România în calitate de şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la a cărei conducere a ajuns în 2013. În timpul celor cinci ani în care s-a aflat în această funcţie, ea a supervizat trimiterea în judecată a mii de politicieni corupţi. Primari, parlamentari şi chiar foşti premieri au fost găsiţi vinovaţi de corupţie şi condamnaţi la închisoare sub privirile ei.” – scrie publicaţia de la Londra, Emerging Europe. „Această distincţie este o recunoaştere a muncii remarcabile a doamnei Kövesi în fruntea DNA, unde a devenit un model pentru agenţiile de combatere a corupţiei din întreaga regiune a Europei emergente şi un simbol al luptei împotriva corupţiei şi al consolidării statului de drept”, spune Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe. „Desemnarea ei ulterioară în funcţia nou creată de procuror public al Europei nu face decât să confirme rolul important pe care ea l-a jucat şi va continua să-l joace în lupta împotriva corupţiei”.
Într-un editorial publicat cu puţin timp înainte de a fi selectată pentru a deveni primul procuror public al UE, publicaţia Emerging Europe scria că „România este o ţară care duce lipsă de personalităţi de notorietate care să poată servi drept busolă morală. Personalităţi de frunte ale societăţii româneşti, fie că sunt politicieni, funcţionari de rang înalt, oameni de afaceri, medici sau chiar jurnalişti, sunt consideraţi – în unele cazuri în mod destul de nedrept – ca fiind inerent corupte şi nedemne de încredere. Kövesi este una din puţinele personalităţi publice care a reuşit să se ridice deasupra acestor stereotipuri”. În calitate de procuror public european, Laura Codruţa Kövesi „are acum ocazia să schimbe atitudinile la nivel european. EPPO, cu sediul în Luxembourg şi care ar urma să devină funcţional la sfârşitul anului curent, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, punerea sub acuzare şi condamnarea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraude, corupţie şi fraude transfrontaliere cu TVA mai mari de 10 milioane de euro – punctează aceeaşi publicaţie londoneză.
Premiile Emerging Europe pentru 2020 fac parte din cea de-a treia ediţie a unui program de prezentare a ceea ce este mai bun în regiunea Europei emergente: personalităţi, organizaţii publice şi private, precum şi proiecte şi iniţiative. Printre precedenţii laureaţi se numără Kristalina Georgieva, directoare administrativă a FMI, şi profesorul Günter Verheugen, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene. Gala premiilor acordate în 2020 era programată să aibă loc în 25 iunie, la Parlamentul European, la Bruxelles. Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 laureaţii de anul acesta vor fi anunţaţi digital în următoarele săptămâni şi luni./abuzoian

(www.emerging-europe.com – 30 aprilie)