Noile măsuri luate de Guvernul Serbiei

Interdicţia de deplasare pentru acest weekend prelungit, în Serbia, a început joi la ora 18:00 și, conform celei mai recente decizii a Guvernului, va dura până sâmbătă dimineața la 5:00, iar sâmbătă şi duminică va fi valabil programul din zilele lucrătoare – interdicţia de deplasare va fi de la ora 18:00 până următoarea zi la ora 5:00.
Interdicția de deplasare de vineri 1 mai nu se aplică pensionarilor. Decizia Guvernului permite concetățenilor cei mai în vârstă să iasă în orice moment al zilei de două ori câte o oră, pe o rază de maxim 600 de metri de locul de reşedinţă.  În acest weekend pensionarii pot ieşi după ora 18:00, o singură dată pe zi, conform regulilot care sunt deja în vigoare.
Noua măsură care va fi aplicată este că se interzice adunarea a mai mult de două persoane într-o zonă publică și se aplică pe 2 și 3 mai. Cei care au animale de companie au dreptul vineri, 1 mai, să-i ducă la plimbare în timpul zilei dimineața de la 8:00 la 10:00 și de la 23:00 la 1:00 după miezul nopții. Sâmbătă și duminică își vor plimba animalele de companie între 23:00 și 1:00 după miezul nopții.
Persoanele cu autism, precum și toate persoanele cu dizabilități, sunt scutite de la noile măsuri, astfel încât ele pot ieși oricând cu un singur însoțitor, iar singura restricție este ca plimbarea să se facă la cel mult 200 de metri de reședință. În timpul plimbării este important să respectaţi măsurile de protecţie aplicate pentru toţi – fără contact.
Reamintim că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în Serbia alte 285 de cazuri de infecţii cu coronavirus, astfel încât numărul total de persoane infectate a crescut la la 9.009. De la izbucnirea epidemiei în Republica Serbia au fost testate 85.645 de persoane care au îndeplinit criteriile de definiție pentru cazurile cu COVID-19. Numărul total de decese este de 179 de persoane./ciliu/sdm2
(www.b92.rs – 1 mai)