Restricţii pe fondul pandemiei de COVID-19: când şi cum intenţionează ţările europene să relaxeze restricţiile

Majoritatea ţărilor europene au stabilit planuri de relaxare a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului cu potenţial letal. Scopul principal este repornirea economiilor – devastate rapid de implementarea interdicţiilor menite să reducă rata infecţiilor cu coronavirus – şi să aducă un licăr de speranţă în ochii oamenilor, care pot avea încredere că există o luminiţă la capătul tunelului. Unele ţări deja au demarat procesul de relaxare a restricţiilor, în timp ce altele, precum Marea Britanie, rămân în continuare precaute în ce priveşte fixarea unor termene, pe fondul numărului mare de noi cazuri de infecţie. Toată lumea se teme de un al doilea val de COVID-19, care ar avea efecte şi mai grave asupra economiei şi a vieţii oamenilor. Măsurile, impuse în diferite grade de stricteţe în ţările europene, au limitat libertatea de mişcare şi au scos în afara legii adunările publice. Deşi sănătatea publică reprezintă o problemă a fiecărui stat membru al Uniunii Europene, Bruxellesul a îndemnat la o abordare coordonată în ce priveşte procesul de relaxare a restricţiilor.
Iată cum stau lucrurile într-o serie de state europene, atât membre ale UE, cât şi din afara blocului european.
Andorra – mica naţiune situată între Franţa şi Spania, fără ieşire la mare, a adoptat un sistem unic, pe măsură ce a început să relaxexe restricţiile. Astfel, cei care locuiesc în locuinţe cu număr par pot ieşi afară în zilele pare, iar cei care locuiesc la numere impare pot ieşi în celelalte zile afară din locuinţe.
Austria – începând cu 1 mai, guvernul austriac a relaxat restricţiile impuse, dar a menţinut mare parte din acestea. Persoanele care nu locuiesc împreună trebuie să menţină distanţa socială de cel puţin un metru în zone publice. De asemenea, restaurantele îşi vor redeschide porţile începând cu 15 mai, după care vor urma hotelurile, din 29 mai. Unele magazine şi-au început deja activitatea imediat după Paşti.
Belgia – autorităţile belgiene intenţionează să menţină până pe 3 mai restricţiile impuse. Astfel, rezidenţii trebuie să stea în casă, cu excepţia celor care trebuie să se ducă la serviciu, la supermarket, la cabinete şi clinici medicale, în vizită la persoane care au nevoie de ajutor sau pentru a face o mică plimbare sau exerciţii fizice. Începând cu 4 mai, se vor redeschide progresiv magazinele neesenţiale, iar începând cu 18 mai oamenii vor putea vizita litoralul şi pădurile din Ardeni. Barurile şi restaurantele se vor redeschide începând cu data de 8 iunie, iar evenimentele cu public, precum festivalurile de muzică, nu vor avea loc decât începând cu luna septembrie. De asemenea, guvernul belgian a recomandat ca toată lumea să poarte mască în afara locuinţei.
Republica Cehia – resctricţiile totale au fost parţial ridicate începând cu 24 aprilie, pentru a permite reluarea traficului intern, călătoriile externe rămânând în continuare interzise. Cei care, însă, se întorc din străinătate vor fi supuşi testelor pentru coronavirus şi vor petrece timp în carantină. Restricţiile la frontiere au fost relaxate pe 27 aprilie, pentru a permite intrarea în ţară a cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene. Muncitorii sezonieri pot, de asemenea, să intre în Cehia, dar numai sub restricţii clare. Unele magazine şi afaceri s-au redeschis, printre care şi compania Skoda, care a început deja producţia de automobile. În plus, sunt permise adunările publice, dar nu mai mari de 10 persoane.
Danemarca – a pregătit o reîntoarcere lentă la viaţa normală, deschizând imediat după Paştele Catolic unele dintre grădiniţe şi şcoli primare, precum şi centrele de zi. Micile afaceri şi-au reluat activităţile începând cu 20 aprilie, sub condiţia menţinerii unor măsuri stricte de igienă. A doua fază a relaxării restricţiilor începe pe 10 mai. Danemarca este printre primele ţări europene care au impus restricţii, deşi nu aşa de aspre ca alte naţiuni europene. Pe 29 aprilie, premierul danez, Mette Frederiksen a spus în Parlament că epidemia de COVID-19 „este sub control”.
Franţa – restricţiile totale impuse începând cu 17 martie în Franţa vor fi gradual relaxate începând cu 11 mai. Prima fază a relaxării restricţiilor durează trei săptămâni, până în data de 2 iunie. În plus, restricţiile vor fi relaxate în mod diferit pe teritoriul ţării, conform impactului epidemiei de coronavirus. În zonele afectate de epidemie, însă, cum este regiunea Paris şi împrejurimi, măsurile stricte vor rămâne în vigoare. Preşcolarii şi şcolarii vor începe în mod gradual să meargă la şcoală din 11 mai, elevii învăţământului gimnazial vor intra în clase o săptămână mai târziu, iar la sfârşitul lunii se va lua o decizie pentru elevii de liceu. Francezii nu vor mai avea nevoie de declaraţia pe proprie răspundere pentru a-şi justifica prezenţa în afara locuinţelor sau la o distanţă de 100 km de casă. Adunările sociale vor fi permise în limita a 10 persoane, iar marile evenimente fie au fost anulate, fie au fost amânate pentru mai multe luni.
Germania – autorităţile germane, care au reuşit să gestioneze epidemia mai bine decât alte puteri ale lumii, au început relaxarea restricţiilor încă din 20 aprilie. Micile magazine şi comercianţii de maşini şi biciclete au primit permisiunea de a-şi reua activităţile cu respectarea distanţării sociale. Guvernul german speră ca din 4 mai să redeschidă şcolile, începând cu studenţii şi liceenii şi urmând cu elevii de şcoli gimnaziale şi primare – în contrast cu alte ţări, care redeschid şcolile începând cu clasele mici. Călătoriile externe sunt interzise până la jumătatea lunii iunie.
Grecia – interdicţiile totale introduse începând cu 23 martie au determinat un număr scăzut de decese din cauza COVID-19. Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a prezentat recent un plan de reluare graduală a activităţilor. Începând cu 4 mai, sporturile individuale în aer liber sunt permise, iar librăriile, saloanele de coafură şi magazinele de aparatură electronică îşi redeschid porţile. Programul de lucru va fi stabilit astfel încât să se reducă interacţiunea. Restaurantele, hotelurile şi centrele comerciale vor deschide abia de la 1 iunie. Locurile de joacă pentru copii şi plajele publice vor rămâne, de asemenea, închise, iar călătoriile nu vor fi permise decât în interiorul regiunilor de rezidenţă. Liceenii din anii terminali vor începe cursurile pe 11 mai, urmaţi, o săptămână mai târziu, de ceilalţi elevi de liceu şi de elevii din şcolile gimnaziale. Elevii din clasele mici ar putea reîncepe şcoala de la 1 iunie.
Ungaria – premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că restricţiile privind părăsirea locuinţei vor fi ridicate gradual, în special în zonele rurale, unde sunt înregistrate mai puţine cazuri de infecţie cu coronavirus, dar în Budapesta şi în zonele limitrofe restricţiile vor rămâne în vigoare. Premierul ungar nu a anunţat nicio dată pentru începerea relaxărilor, dar a declarat că magazinele săteşti şi comunale vor putea să-şi prelungească programul de lucru, iar cafenelele şi restaurantele vor putea să îşi redeschidă terasele şi grădinile. Vor rămâne în vigoare măsurile care prevăd prezenţa a cel mult 65 de persoane într-un magazin alimentar sau farmacie în timpul dimineţii.
Irlanda – premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că ultimele cifre nu justifică o relaxare a restricţiilor totale impuse. Cu toate acestea, premierul irlandez a precizat că în acest weekend va prezenta o strategie de relaxare a măsurilor impuse pe 28 martie şi care rămân în vigoare până pe 5 mai.
Italia – premierul italian, Giuseppe Conte, a prezentat pe 26 aprilie calendarul redeschiderii economiei ţării. Fabricile, şantierele de construcţie şi hipermarketurile îşi pot relua activitate imediat ce implementează măsurile de siguranţă. Parcurile publice şi grădinile îşi redeschid porţile începând cu 4 mai, cu evitarea supraaglomerării, iar italienii îşi vor putea vizita rudele care locuiesc în aceeaşi regiune. Funeraliile pot avea loc cu maxim 15 persoane prezente, toate fiind obligate să poarte mască. Dacă lucrurile merg bine, mall-urile şi magazinele alimentare mai mici se pot deschide din 18 mai, iar restaurantele, cafenelele, frizeriile şi coafurile se vor deschide începând cu 1 iunie. Premierul Conte a subliniat importanţa distanţării sociale şi a subliniat că, dacă regulile nu vor fi respectate, va creşte din nou numărul cazurilor de infecţie şi deces din cauza COVID-19, ceea ce va „afecta ireparabil economia”. Pe 8 martie, Italia a devenit prima ţară europeană care a consemnat oamenii la domiciliu.
Lituania – guvernul lituanian a prelungit până pe 11 mai interdicţiile totale. Cu toate acestea, muzeele, bibliotecile, cafenelele cu grădină sau terasă, saloanele de coafură şi cosmetică, precum şi magazinele de bunuri de consum şi mall-urile au undă verde pentru a-şi redeschide porţile.
Olanda – guvernul olandez a adoptat primii paşi înspre relaxarea măsurilor restrictive, redeschizând parţial şcolile elementare, începând din 11 mai, şi redeschizând terenurile de sport pentru elevii mai mari. În acelaşi timp, însă, premierul Mark Rutte a interzis evenimentele mari, precum festivalurile de muzică şi meciurile de fotbal până la 1 septembrie. Barurile şi restaurantele vor rămâne închise până în 20 mai. Olanda a intrat de la mijlocul lunii martie în ceea ce premierul Rutte a numit „interdicţii inteligente”, cu închiderea şcolilor, a restaurantelor, a barurilor şi a muzeelor, dar fără să impună celor 17 milioane de olandezi să rămână în case. Premierul a recomandat, în schimb, cetăţenilor să lucreze, pe cât posibil, de acasă, să rămână cât mai mult în locuinţe şi să păstreze distanţa socială dacă se aventurează în exteriorul domiciliului.
Polonia – Centrele comerciale şi hotelurile din Polonia s-au redeschis pe 1 mai, iar pe 4 mai se redeschid şcolile şi grădiniţele. Partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie, intenţionează să organizeze alegeri prezidenţiale în luna mai, în ciuda apelurilor repetate de amânare a alegerilor pe fondul epidemiei de coronavirus. Votul va fi unul în întregime prin mail, dar persistă îngrijorările că nu este suficient timp pentru pregătiri corespunzătoare. Uniunea Europeană şi organizaţii pro-democraţie şi-au exprimat îngrijorarea că scrutinul nu va fi unul pe deplin democratic şi liber. Guvernul de la Varşovia a sugerat că alegerile, programate să aibă loc pe 10 mai, ar putea fi amânate o săptămână, cel mult două, dar trebuie neapărat să aibă loc în luna mai.
Portugalia – unităţile militare din Portugalia şi-au unit forţele cu şcolile secundare pentru a pregăti reluarea cursurilor în luna mai. Echipe militare ale forţelor terestre, aeriene şi navale vor asigura instruirea necesară personalului şcolilor în realizarea unei igienizări zilnice corespunzătoare în clasele de curs. Urmează să fie anunţate şi relaxarea altor măsuri, mai ales cele legate de controlul mişcării populaţiei şi autoizolarea la domiciliu.
Spania – Spania este una dintre cele mai afectate ţări din lume de COVID-19, dar cifrele încurajatoare au îndemnat guvernul de la Madrid să anunţe strategia de relaxare a restricţiilor. Interdicţiile totale, implementate la mijlocul lunii martie, vor fi relaxate în patru etape, fiecare etapă durând cel puţin două săptămâni şi depinzând de progresul înregistrat. În prima etapă, care începe pe 4 mai, micile magazine, hotelurile, motelurile şi pensiunile se vor redeschide. Marile magazine şi centre comerciale vor rămâne închise. Prima etapă se aplică în întreaga Spanie continentală, dar nu şi Insulelor Baleare, Canare şi alte insule. În etapa a doua se relaxează restricţiile impuse restaurantelor şi evenimentelor culturale de mică amploare, la fel, cu condiţia să fie implementare măsuri locale de securitate şi distanţare socială. Imediat după Paşte, autorităţile spaniole au permis întoarcerea muncitorilor în fabrici, birouri şi şantiere de construcţii. Adulţii vor putea face sport în aer liber începând cu 2 mai, iar copiii, care au permisiunea de a face sport încă din 26 aprilie, vor menţine măsura privind limitarea perioadei de activităţi sportive în aer liber.
Suedia – a rezistat şi nu a impus interdicţiile în stil francez sau italian celor 10,2 milioande de cetăţeni pentru a evita răspândirea epidemiei de coronavirus. Guvernul suedez a recomandat suedezilor să lucreze de acasă, acolo unde este posibil acest lucru şi să evite locurile aglomerate, fără să mai impună în mod oficial astfel de restricţii. Cetăţenii au fost sfătuiţi să „se poarte ca adulţii”, pentru a evita amenzile usturătoare în cazul în care au părăsit locuinţa personală fără un motiv întemeiat. Suedezii se pot mişca, astfel, liber, iar şcolile, barurile şi restaurantele au rămas deschise, activităţile în afara casei fiind permise. Guvernul a impus, însă, interdicţii în ce priveşte călătoriile internaţionale, adunările mai mari de 50 de persoane şi a implementat măsuri de distanţare socială.
Elveţia – magazinele, restaurantele, muzeele, bibliotecile şi şcolile îşi vor redeschide porţile începând cu 11 mai, iar o etapă mai amplă de redeschidere va urma pe 8 iunie, cu menţinerea obligatorie a distanţării sociale în spaţiile publice. Adunările publice sunt restricţionate la maxim 5 persoane, iar restaurantele vor păstra o distanţă de minim 2 m între mese.
Marea Britanie – premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că va prezenta în prima săptămână din luna mai strategia de relaxare a interdicţiilor, cu detalii privind repornirea economiei britanice, redeschiderea şcolilor şi ridicarea interdicţiilor de călătorie. Nu a fost prezentat, însă, un calendar clar cu privire la datele de redeschidere a ţării, în primul rând pentru că numărul noilor cazuri de infecţie sau deces din cauza COVID-19 continuă să fie alarmant. Premierul Johnson, care a fost internat pentru trei zile la terapie intensivă, fiind diagnosticat cu COVID-19, a avertizat că o ridicare timpurie a restricţiilor ar putea declanşa un al doilea val de infecţie cu coronavirus, care va fi mult mai agresiv decât primul. Majoritatea magazinelor şi localurilor publice au fost închise, iar adunările mai mari de două persoane au fost interzise. Britanicii nu pot să îşi părăsească locuinţa decât cu un motiv bine întemeiat sau pentru activităţi sportive în aer liber./mbaciu/ilapadat

(EURONEWS – 2 mai)