2020. május 4

 Klaus Iohannis: vészhelyzet váltja fel a szükségállapotot

Május 15-től vészhelyzetre enyhül a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot Romániában – jelentette be Klaus Iohannis államfő hétfő kora délután. „A szükségállapotot nem hosszabbítjuk meg, de a járványhelyzet kordában tartása érdekében bevezetjük a vészhelyzetet” – fogalmazott a Facebookon élőben közvetített beszédében az elnök. Hozzátette: május 14., csütörtök lesz a szükségállapot utolsó napja, ezt követően megszűnnek a kijárási korlátozások, az embereknek nem kell lakhelyelhagyási nyilatkozatot kitölteniük az otthonaik elhagyásakor. Iohannis hangsúlyozta, hogy „a járványveszély nem múlt el”, éppen ezért „nem lélegezhetünk fel”, amiért egy sor óvintézkedés május 15. után is érvényben marad. A kijárási tilalom teljes eltörlése csak a lakóhely szerinti településre vonatkozik, a helyközi közlekedést korlátozni fogják, és arra kérik az embereket, hogy csak indokolt esetben hagyják el településüket: munkaügyben, orvosi ellátás igénybevétele miatt, vagy szabadidős sportolás, például kerékpározás céljából. A karantén alá vont falvak, városok elhagyása továbbra is tilos lesz – emelte ki az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Klaus Iohannis: nem a magyarokkal, a PSD politikusaival vannak problémáim

Nem a romániai magyar közösség ellen irányult a múlt szerdai sajtónyilatkozata, miszerint a „PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak” – jelentette ki hétfőn az államfő, aki ezúttal nem az autonómiatervezettel, hanem a közigazgatási törvénynek a magyarok számára kedvező módosításaival riogatta a közvéleményt. „Semmi bajom a magyar nemzetiségű személyekkel, tisztelem őket, többségük jóravaló, szorgos ember. A politikusokkal van bajom, elsősorban a Szociáldemokrata Párt politikusaival, akik megpróbálták átvinni a parlamenten a székelyföldi autonómiáról szóló tervezetet” – közölte Klaus Iohannis. Kijelentette: a PSD a múlt héten végül ugyan leszavazta az autonómiatörvényt a szenátusban, de szintén a szociáldemokraták támogatásával fogadott el hallgatólagosan a felsőház egy másik törvénytervezetet, amit szintén az RMDSZ nyújtott be. A közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályról van szó, amely az államfő szerint „kötelezővé teszi a magyar nyelv használatát Erdély bizonyos régióiban”. Iohannis azt mondta: a PSD nem állíthatja azt, hogy nem tudott erről a tervezetről, mert a politikusai támogatták a szakbizottságokban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Tăriceanu szerint bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezik a kormány ellen a baloldali pártok – jelentette ki hétfőn Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Az ALDE-n kívül a legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a volt PSD-s politikusokra épülő Pro Románia törvényhozói kezdeményezik az indítványt. Tăriceanu a DC News-nak nyilatkozott úgy, hogy május 15. után, vagy az ősz folyamán nyújtják be a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Az ALDE elnöke szerint már az elegendő indok a bizalmatlansági indítványra, hogy a miniszterelnök nem hajlandó hetente beszámolni a parlamentnek a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott intézkedésekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)

Mintegy 75 ezer egészségügyi alkalmazott kap kockázati pótlékot

Mintegy 75 ezer egészségügyi alkalmazott kap kockázati pótlékot – nyilatkozta hétfőn a egy hirtelevízió műsorában Marcel Boloş. Az európai alapokért felelős miniszter hozzátette: erre a célra 120 millió eurót különítettek el. A tárcavezető szerint nem tudják pontosan, hogy hány ember vett részt a koronavírus elleni küzdelemben, de reménykedik abban, hogy beleférnek ebbe a keretbe. Ha nem, bővítik az alapot – biztosított Marcel Boloş. Elmondta: a pótlékot újabb kategóriákra terjesztették ki, illetve a kórházigazgatók saját hatáskörükben is adhatnak ebből olyan személyeknek, akik közvetlen kapcsolatban voltak a koronavírus által megfertőzött személyekkel. A miniszter szerint a kockázati pótlékot a szükségállapot ideje alatt, azaz két hónapra fizetik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.04)