În timp ce mulți s-ar fi așteptat la un alt rezultat, Bucureștiul s-a situat primul pe lista celor mai bune orașe pentru munca de la distanță, datorită conexiunilor de internet excelente și a costului scăzut al vieții
N1 (Serbia), 2 mai 2020 – Pe o listă publicată recent de site-ul britanic Broadband Deals (broadbanddeals.co.uk), Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește munca de acasă, urmat de trei orașe americane: Houston, Las Vegas și Atlanta, apoi de Budapesta, San Francisco și Los Angeles. Printre primele zece orașe super-conectate se numără și Kiev, Chicago și Varșovia.
Pe de altă parte, Roma, urmată de Milano, Seul, Paris și Hamburg, s-a clasat pe primul loc pe lista celor mai nepotrivite orașe pentru telemuncă. Pe locul șase se află Amsterdam, urmat de Londra, Köln, München și Manchester.
Capitala României își lasă „concurenții” în urmă datorită conexiunilor de internet ieftine, fiabile și rapide, precum și altor factori, precum costul vieții, prețul laptopurilor, numărul de locuri de muncă care permit munca la distanță și disponibilitatea companiilor de livrare a alimentelor, relatează portalul Balkan Insight.
Sondajul, realizat într-un moment în care telemunca câștigă teren ca urmare a pandemiei, a constatat că 4,33% din locurile de muncă din București oferă angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, mai mult decât majoritatea orașelor de pe listă.
De asemenea, Bucureștiul s-a clasat pe locul patru la categoria viteză de Internet și pe locul șapte în ceea ce privește costul vieții, estimat la 483 euro pe lună.
Ben Tibits, directorul site-ului Broadband Deals, a declarat pentru BIRN că „Bucureștiul prezintă combinația perfectă între costul vieții, viteza internetului și disponibilitatea locurilor de muncă flexibile” pentru cei care lucrează de la distanță.
Pe lângă factorii luați în considerare, în București a existat un boom tehnologic în ultimii ani, iar cererea pentru locuri de muncă în sectorul tehnologiei informației a crescut semnificativ, potrivit unui raport din 2018, subliniază Tibits.
„De obicei este mai ușor pentru companiile tehnologice să lucreze de la distanță, deoarece locurile de muncă necesită adesea doar un laptop și o conexiune la internet. Acest lucru poate explica de ce Bucureștiul are un procent atât de mare de locuri de muncă la distanță și de ce este printre cele mai bune orașe pentru cei cărora le place să lucreze de acasă”, a declarat Tibits.
Succesul României în domeniul conectivității la internet poate fi parțial explicat de perioada lungă de comunism în țara respectivă. Paradoxal, lipsa dezvoltării Internetului în România în perioada comunistă a devenit ulterior avantajul față de țările democratice din Occident, care au extins treptat rețeaua.
Unul dintre cofondatorii Centrului Impact Hub din București, Vlad Craioveanu, confirmă faptul că România are o infrastructură de internet mai bună decât multe alte țări, în special țările din vestul Europei, pentru simplul motiv că este mai nouă.
Craioveanu afirmă că internetul în România a fost dezvoltat între anii 1990 și 2000, cu o tranziție directă de la telefonul clasic la fibra optică, ceea ce face ca infrastructura să fie nou construită și să ofere o gamă mai bună și mai largă de servicii.
Acest avantaj a permis companiilor românești să ofere servicii de internet la un preț bun, deoarece au economisit o sumă mare de bani cheltuiți în țările occidentale pentru înlocuirea cablurilor de cupru cu cele de fibră optică.
Deși sectorul internet din România este acum dominat de marile corporații, apariția și dezvoltarea micilor firme de tehnologie a contribuit, de asemenea, la menținerea prețurilor scăzute în zonă.
Aceste companii mici, fondate de tineri români plini de idei, au inundat orașele după anii 1990 și au început să dezvolte infrastructură în domeniile lor, forțând marile corporații din sector să se străduiască să atragă clienți inclusiv prin prețuri scăzute.
Autoarea „Atlasului frumuseții”, Mihaela Noroc, consideră România locul perfect pentru a lucra la proiectul ei de fotografie, care își propune să arate diversitatea planetei prin portrete ale femeilor.
„În ultimii șase ani, mi-am petrecut 80% din timp călătorind și fotografiind femei în mai mult de 70 de țări, dar când faci poze, ai nevoie de un loc unde să alegi, să triezi și să scrii povești și să trimiți materiale”, a spus Noroc pentru BIRN la București.
Ea afirmă că în alte țări plătește mult mai mult pentru transmiterea datelor, în timp ce la București primește internet de mare viteză nelimitat pentru câțiva euro, iar apartamentele de închiriat sunt, de asemenea, ieftine și ușor de găsit.
O experiență similară a fost mărturisită de jurnalistul și cercetătorul Frank Elbers, originar din Surinam, care a studiat la Universitatea din București.
„M-am obișnuit să lucrez de acasă de-a lungul anilor și îmi place să scriu în cafenele cel puțin o jumătate de zi. Bucureștiul este perfect pentru acest tip de stil de viață și de muncă. Internetul este rapid, ieftin și de încredere. Multe cafenele au wi-fi minunat și sunt spațioase, ceea ce nu este cazul în orașe precum New York și Toronto „, afirmă Elbers.
Un susținător al telemuncii din București este și Lucian Grigorescu, expert în tehnologia informației la BRD România.
Grigorescu, care merge de multe ori în călătorii de afaceri, citează exemplul Luxemburgului, unde viteza medie a internetului este mai mică decât în București, în timp ce costul vieții este mult mai mare, și al Atenei, unde internetul este și mai slab, iar orașul este mai scump decât capitala românească.
„Alături de București, orașul meu preferat pentru a lucra de la distanță este (capitala Moldovei) Chișinău, unde conexiunea la internet este decentă și costul vieții este mai mic decât în București”, a declarat Grigorescu pentru BIRN.
http://rs.n1info.com/Biznis/a595107/Bukurest-prvi-na-listi-najboljih-gradova-za-rad-na-daljinu-Rim-poslednji.html/rlambru
Traducerea: Ruxandra Lambru