Vučić: Starea de urgență va fi anulată pe 6 mai

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat duminică seară că starea de urgență va fi ridicată de Sf. Gheorghe, pe 6 mai. Acesta a menţionat că propunerea semnată de președinte și premier va ajunge miercuri la Parlament și că starea de urgență nu va mai fi în vigoare de joi. „Asta ar însemna că de joi nu vom avea interdicţia de deplasare”, a afirmat președintele sârb lapostul TV Pink.
„Bineînțeles că este dificil pentru oameni să petreacă atâta timp în casă, dar a fost singura modalitate de a ne proteja părinții şi pe cei mai tineri și cred că, în cea mai mare parte, am reușit acest lucru, a spus președintele Vučić. Președintele a explicat anterior că atunci când au adoptat măsuri de profilaxie şi combatere a COVID-19 pentru autorităţi a fost foarte importantă opinia profesioniştilor şi a specialiştilor despre epidemia de coronavirus.
„Eu nu sunt expert în domeniul medical și nu am ascuns acest lucru. Nu am avut niciun conflict. Am încercat să găsim o soluție de compromis între opiniile lor”, a explicat Vučić şi a menţionat că statul are propriile responsabilități care trebuiau să-i permită să funcționeze în timpul unei situații de urgență.
„A fost datoria noastră să ne asigurăm că statul funcționa, să-i aducem acasă pe cetățenii noștri aflaţi în străinătate, să asigurăm ventilatoare”, a spus Vučić. El a făcut şi o comparaţie a situației din Serbia cu bilanţul înregistrat în alte țări. „Serbia a fost destinată să fie ca Italia”, a precizat preşedintele şi a adăugat că, în pofida acestei situaţii, Serbia a luptat cu succes împotriva epidemiei. „Statul s-a dovedit a fi foarte serios și foarte operațional. Un rol foarte important l-au avut medicii care au fost responsabili pentru combaterea coronavirusului.
Epidemiologul Predrag Kon a subliniat că este foarte mulțumit de faptul că statul a acţionat foarte rapid și eficient atunci când a fost vorba de implementarea tuturor propunerilor și măsurilor.
„Cred că suntem aproape de sfârșitul acestui sezon epidemic”, a spus Vučić.
„Noi ne-am angajat să protejăm viața. Imaginați-vă dacă am fi făcut ceea ce a făcut Suedia, care are peste 3.000 de morți. La întrebarea de ce mama sau tatăl meu au trebuit să moară, nu aș ști să răspund”, a subliniat președintele.
„Nu am redus numărul de morți, l-am prezentat pe cel real, nu am redus numărul de teste”, a adăugat şeful statului sârb.
Președintele a subliniat că acum se fac mult mai multe testări pentru a se detecta un număr cât mai mare de pacienți asimptomatici, şi a menţionat că, deși adesea cetăţenii au murit din cauza altor boli, ei au fost totuşi pozitivi și s-a considerat că au murit din cauza coronavirusului.
„Două date sunt posibile pe 14 sau 21 iunie”, a răspuns Vučić atunci când a fost întrebat despre alegeri.
Președintele a spus că Serbia lucrează la îmbunătățirea viitorului sistem de sănătate și a subliniat importanța sectorului IT.
Vučić a analizat situația cu coronavirusul din regiune.
„În Slovenia s-a reușit o victorie ca a noastră. Austria are de trei ori mai mulți morți, Ungaria are făcute mult mai puține teste și de patru ori mai mulţi decedaţi. Macedonia are 90 de morți, dar e de patru ori mai mică. Așadar, rămân Pristina și Zagreb. Îmi place să citesc toate lucrurile rele pe care le scriu despre mine în Croația, și doar calculez câte luni au mai rămas până când le vom egala PIB-ul”, a spus Aleksandar Vučić.
Totodată, a făcut şi o scurtă referire la ceea ce s-a întâmplat în Croația, când președintele croat a plecat de la ceremonia la care se aniversa victoria acţiunii militare „Bljesak”.
„Nu pot fi de acord cu sărbătorirea acestei date, vreau să mă abțin de la acest lucru, în primul rând din cauza a tot ceea ce s-a întâmplat cu familia mea și a ceea ce ustaşii au făcut familiei tatălui meu”, a spus președintele sârb.
De asemenea, şeful statului sârb a subliniat că este important ca Serbia să aibă cele mai bune relații posibile cu Croația, schimburi comerciale bune, și că va spune întotdeauna ceea ce crede despre acţiunile „Oluja și „Bljesak”.
„Este important să privim spre viitorul și spre modul în care trăiesc popoarele noastre. Cu siguranță, nu ne vom înțelege niciodată unii pe alții în ceea ce priveşte trecutul, dar ar fi bine să încercăm”, a conchis Vučić./ciliu/avladucu

www.B92.net