Serbiei i se vor face concesii la summitul UE-Balcanii de Vest (cotidianul Jutarnji list)

„La summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, Serbiei i se vor face concesii evidente” – publică cotidianul croat „Jutarnji list”, citând un proiect de declarație care va fi pe ordinea de zi a videoconferinței UE-Balcanii de Vest de la 6 mai. Spre deosebire de declarațiile anterioare, de această dată nu se mai face apel la „armonizarea deplină” a politicii externe cu pozițiile UE, ci doar se solicită un „progres spre armonizarea deplină”, ceea ce ar fi o concesie făcută Serbiei, care nu sprijină pozițiile UE, mai ales când este vorba de relațiile cu Rusia, China, dar și cu alte state.
În proiectul declarației nu sunt menționate statele din Balcanii de Vest, ci doar partenerii din regiune, ceea ce este un compromis din cauza participării Kosovo, care nu este recunoscut de Serbia, Bosnia și Herțegovina și de cinci state UE.
În document nu se vorbește de „extindere sau integrare în UE”, ceea ce este în conformitate cu anunțul că în prim-plan va fi un pachet de ajutor economic acordat de UE statelor din Balcanii de Vest. Totuși, se menționează sprijinul pentru „perspectiva europeană” a Balcanilor de Vest. Din textul declarației reiese că UE a suportat greu criticile că nu ajută regiunea, că alții ar fi ajutat mai mult. Potrivit „Jutarnji list”, UE are sentimentul că ajutoarele acordate de China și Rusia sunt mai apreciate. „Realitatea este că sprijinul acordat de UE depășește cu mult ceea ce au oferit alți parteneri regiunii și acest fapt merită recunoaștere publică” – se subliniază în proiectul de declarație./rmihaj/lbadiu

(www.b92.net – 5 mai)