Miercuri, 6 mai, un convoi format din 20 de autovehicule cu materiale și echipamente de protecție au plecat către Republica Moldova, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19, în țara vecină.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, în conformitate cu art. 15 din Decretul nr. 240 / 14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor este realizat cu camioane  aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La plecare, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi.

*   *   *

Acțiunea face parte din ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de Statul Român în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

(Biroul de presă al MApN – 6 mai 2020)