Topirea calotelor de gheață din Himalaya provoacă înflorirea algelor toxice cunoscute sub numele de Noctiluca scintillans, atât de mari, încât sunt vizibile din spațiu, susțin într-un articol publicat în revista „Scientific Reports” cercetătorii de la Universitatea Columbia, care au observat prezența acestor plante în coastele adiacente Mării Arabiei. „Noctiluca scintillans, un organism planctonic de dimensiuni milimetrice cu capacitatea de a prospera în apele de coastă, formează filamente și vârtejuri verzi groase”, afirmă Joaquim Goes de la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universității Columbia.
„Este un organism rezistent, aproape necunoscut în urmă cu 20 de ani, dar care s-a înmulțit într-un ritm alarmant în India, Pakistan și în alte națiuni, îngrijorând experții și amenințând supraviețuirea planctonului, care are un rol fundamental în lanțul alimentar. Topirea zăpezii în regiunea tibetană a Munților Himalaya crește temperaturile oceanelor, alimentând astfel extinderea de Noctiluca”, adaugă cercetătorul, precizând că imaginile satelitare realizate de NASA arată progresul algelor. „Este vorba, probabil, despre unul dintre cele mai dramatice efecte pe care le-am observat în legătură cu schimbările climatice. Noctiluca este prezent acum în sud-estul Asiei, în largul coastei Thailandei și a Vietnamului până la sud de Seychelles și, oriunde apare, aduce probleme, deoarece amenință lanțul alimentar deja vulnerabil al Mării Arabiei, dăunând calității apei și cauzând mortalitatea peștilor”, continuă Goes.
Echipa de cercetători a efectuat experimente de laborator, folosind date din investigații făcute pe teren și imagini din satelit ale Agenției Spațiale Americane. „Analizând zeci de date, am legat ascensiunea Noctiluca în Marea Arabiei de topirea ghețarilor și slăbirea musonilor de iarnă, care sunt mai calzi și mai umezi. Totodată, există foarte puține specii care se pot hrăni cu Noctiluca”, mai explică expertul. „Pierderea resurselor de pescuit are potențialul de a agrava ulterior tulburările socio-economice pentru țările din regiune, care sunt deja afectate de război și de sărăcie. Studiul nostru arată multitudinea de consecințe ale încălzirii globale și modul în care schimbările climatice afectează biologia oceanelor”, concluzionează Goes./oavram/ddaniela (https://www.lastampa.it/scienza/2020/05/05/news/clima-l-allarme-degli-scienziati-lo-scioglimento-dei-ghiacci-porta-un-invasione-di-grandi-alghe-tossiche-1.38807177)