THE NEW YORK TIMES: Procurorul UE anti-fraudă a fost revocat pe nedrept dintr-o funcție anticorupție din România – instanță

Procurorul UE anti-fraudă a fost revocat pe nedrept din funcția sa anterioară, șefia agenției anticorupție (DNA) a României, a stabilit marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) printr-o decizie istorică împotriva interferenței politice în sistemul judiciar.

Cea mai înaltă instanță a Europei a afirmat că revocarea Laurei Codruța Kövesi din 2018 a „contrazis însuși scopul menținerii independenței judiciare” și trebuie să fi avut „un efect înfiorător” asupra capacității magistraților de a participa la dezbateri publice privitoare la reforme legislative.

În ultimii cinci ani în care a avut-o pe Kövesi la conducere, DNA a obținut condamnarea unor primari, parlamentari și miniștri din toate partidele, expunând conflicte de interes și abuzuri de putere într-unul dintre cele mai corupte state UE.

Revocarea ei a reprezentat apogeul manevrelor guvernului social-democrat de la acea vreme pentru a schimba legislația judiciară și a-i înlocui pe procurorii șefi, ceea ce a dus la proteste masive de stradă și alarmarea Comisiei Europene, executivul UE.

Cu toții știm că revocarea mea a fost parte a unei campanii de intimidare a sistemului judiciar, într-o tentativă de descurajare a luptei anticorupție”, afirmat Kövesi într-o declarație pentru Reuters.

Acest verdict al instanței consolidează statutul tuturor magistraților europeni și-i protejează de interferența politică discreționară din partea altor puteri [ale statului], într-un moment în care independența celor care investighează corupția și alte infracțiuni grave se află sub semnul întrebării în mai mai multe locuri și în felurite moduri.”

Președintele Klaus Iohannis a fost forțat s-o demită pe Kövesi la ordinul fostului ministru al justiției Tudorel Toader, sprijinit de o decizie a Curții Constituționale, fapt care a stabilit un precedent privind modalitățile de revocare a procurorilor șefi.

Toader o acuzase pe Kövesi de depășirea atribuțiilor sale prin criticarea amendării legislației judiciare de către guvern.

Una dintre îndatoririle ei în calitate de procuror șef anticorupție era să-și exprime opinia referitoare la reformele legislative care ar fi putut avea un impact asupra justiției și independenței ei, și asupra luptei anticorupție”, a constatat CEDO.„S-a stabilit că revocarea ei prematură a contrazis însuși scopul menținerii independenței judiciare și trebuie să fi avut un efect înfiorător asupra ei și a altor procurori și judecători în ce privește participarea la dezbaterea publică privitoare la reforme legislative care afectează justiția și independența judiciară.”Kövesi, care anul trecut a fost numită în calitatea de prim procuror anti-fraudă al UE, și-a atacat revocarea la Curtea europeană din Luxembourg afirmând că vrea să transmită un mesaj de sprijin procurorilor care se confruntă cu hărțuirea politică.

Transparency International clasează România, fost stat comunist, printre cele mai corupte țări UE, iar Bruxelles-ul i-a menținut sistemul judiciar sub monitorizare specială încă de la aderarea țării la bloc în 2007.

Articol de Luiza Ilie și Timothy Heritage

https://www.nytimes.com/reuters/2020/05/05/world/europe/05reuters-romania-corruption.html

Traducere: Andrei Suba