Locotenentul-colonel medic Dinu Chioralia, la Născut în România

Radio România Cultural difuzează sâmbătă, 9 mai, de la ora 16:00, o nouă ediție specială a emisiunii Născut în România, cu o altă poveste de pe frontul de luptă împotriva noului Coronavirus. Este o mărturie chiar din linia întâi, unde s-a aflat locotenentul-colonel medic Dinu Chioralia, cel care a asigurat, până de curând, conducerea medicală a Spitalului Județean Suceava.

La începutul lunii aprilie, conducerea spitalului a fost preluată de o echipă de medici militari. Colonelul Constantin Spânu, șeful direcției de Comunicare a MAPN, a explicat atunci presei că noua echipă trimisă la Suceava este formată din medici militari cu multă experiență: „Misiunea lor este de a asigura managementul spitalului, pentru a asigura un plan de funcționare normală a acestuia”.

Din echipa de conducere de la Spitalul din Suceava a făcut parte medicul șef al Brigăzii 81 Mecanizate Bistrița, locotenentul-colonel medic Dinu Chioralia, care a fost numit director medical al Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

„Nu cunoșteam spitalul, nu mai fusesem acolo, când am ajuns în curtea spitalului și am văzut cât de mare este, am avut senzația că mă aflu lângă Titanic”, spune medicul militar care a participat anterior la misiuni în teatre de operațiuni sau la ample exerciții militare.

„A trebuit să lucrăm cu 15% din personal, în situația în care Covid-ul era peste tot”, mai spune Dinu Chioralia, care mărturisește de asemenea că a învățat, în această perioadă, o dată mai mult, ce înseamnă solidaritatea.

Își dorește ca această experiență să fie irepetabilă, iar Suceava să fie o Pasăre Phoenix a României. Locotenent-colonel medic Dinu Chioralia raportează „misiune îndeplinită”, se află acum în izolare și cel mai mult își dorește să ajungă la familia sa.

O poveste de pe frontul de luptă împotriva coronavirusului, din linia întâi, pe 9 mai, de la ora 16:00, la Născut în România. Realizator: Anamaria Spătaru.