Revista presei internaţionale, 7 mai 2020

Criza provocată la nivel mondial de pandemia noului coronavirus rămâne și astăzi princiaplul subiect aflat pe prima pagină a ziarelor din lume. Din nefericire, cifrele legate de numărul cazurilor și de cel al deceselor nu ne dau mari speranțe, întrucât, dacă în unele țări asemenea cifre au devenit mai mici, în alte țări situația continuă să se agraveze.

În acest sens, pe primele locuri par să se afle Statele Unite, iar la nivel european, Marea Britanie. “Pe măsură  ce, pe teritoriul Statelor Unite, restricțiile legate de pandemia de coronavirus se relaxează, numărul deceselor crește“,  relatează cotidianul american The Washington Post, care subliniază că, la nivelul întregii țări, “decesele au depășit cifra de 70000 “.   Dorind să dovedească amploaraea crizei, același ziar informează că “într-un peniteciar pentru femei din statul Louisiana, aproape toate deținutele au fost confirmate ca fiind purtătoare ale virusului“. Un alt ziar american, USA Today, informează că  “președintele Trump, care inițial dorise să desființeze comandamentul de criză de la Casa Albă, a anunțat că acest birou își va continua activitatea“. Dar tot USA Today prezintă și un alt aspect al crizei coronavirusului în SUA, nici el de neglijat: “După ce s-au înregistrat 30 de milioane de cereri de ajutor de șomaj,  americanii au de ales între a-și plăti facturile și a-și cumpăra alimente“.

 Potrivit presei internaționale, prin cei peste 70000 de morți înregistrați, Marea Britanie a depășit Italia în privința numărului de decese datorate coronavirusului. După cum aflăm însă din cotidianul britanic The Guardian, “premierul Boris Johnson și-a propus ca cifra testelor de coronavirus să atingă 20000 zilnic“. Același ziar menționează că “premierul a programat pentru duminică (10 mai) o importantă declarație pe această temă“ și că el totodată  “a dat de înțeles că, începând de luni, restricțiile datorate coronavirusului ar putea fi întrucâtva relaxate“.

Speranțe se întrevăd și în Belgia, o țară care se numără și ea printre cele mai marcate de pandemia coronavirusului. Din ziarul local La Libre Belgique aflăm că, “începând de duminică, belgienii pot primi în vizită până la patru persoane, iar de luni, se redeschid și unele magazine, dar un client va putea rămâne în magazin maximum 30 de minute“. În Franța,  “președintele Emmanuel Macron își dezvăluie planurile pe tema culturii“, titrează cotidianul francez Le Figaro. Iar Le Monde subliniază că, ieri,  “Senatul a prelungit starea de urgență în Franța până pe 10 iulie, dar cu mai multe modificări de plan“. Tot Le Monde amintește ;i de planurile președintelui Emmanuel Macron cu privire la sectorul cultural, prezentate tot miercuri: “un an alb”, adică fără activități, dar cu fonduri alocate serialelor și filmelor a căror producție a trebuit amânată și cu ajutoare financiare pentru tinerii artiști”.

Spania se arată însă și mai drastic. Potrivit cotidianului El Pais, “premierul Pedro Sanchez a anunțat prelungirea stării de urgență, iar Paridul Popular, de opoziție, ripostează:  “Această situație de excepție nu permite o dictatură constituțională“.

Cu privire însă la România, presa internațională se arată de această dată mai puțin interesată de criza coronavirusului, pomenind-o mai degrabă pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, căreia Curtea Europeană a Depturilor Omului i-a dat recent câștig de cauză. “O instanță europeană hotărăște că șefa luptei anticorupție din România a fost demisă pe nedrept“, titrează cotidianul britanic Financial Times. Iar portalul EUObserver notează: “Instanța a constatat că reclamantei i s-a refuzat dreptul la un proces corect, precum și dreptul la liberă opinie – ambele drepturi fiindu-i încălcate în urma demiterii sale din funcția de șef al departamentului anticorupție din România“.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR