Sfaturi utile de la amenajarea camerei copilului
și până la păstrarea ordinii și a curățeniei

A fi părinte este o provocare continuă, întrucât copiii sunt cei mai aprigi critici asupra oricăror decizii pe care le veți lua, iar pe măsură ce cresc vor fi tot mai greu de mulțumit. Fie că este vorba de refuzul lor de a mânca sănătos sau de dorința de a experimenta iar și iar activități noi, aceștia vor cere tot mai mult de la dvs., epuizându-vă încet, dar sigur, fiecare idee pe care ați putea-o avea. Dar, cum la orice problemă există și o soluție, specialiștii au venit de îndată cu idei și sfaturi care mai de care mai îndrăznețe și mai eficiente prin care să facă viața părinților mai ușoară, iar pe cea a copiilor cât mai interesantă.

Amenajarea camerei copilului poate reprezenta o adevărată probă pentru părinți, întrucât succesul unui astfel de proiect în continuă evoluție, dat fiind faptul că interesele celui mic se schimbă odată cu vârsta, depinde și de disponibilitatea dvs. de a vedea lumea prin ochii lui. Practic, dacă dormitorul unor adulți este amenajat în mod special pentru un somn liniștitor, relaxare și dressing, camera copiilor are câteva roluri în plus, cum ar fi să stimuleze imaginația, capacitatea de învățare și să fie, în același timp, un loc sigur în care să se joace.

Și păstrarea unei case ordonate împreună cu cei mici poate fi o adevărată provocare, dar nici pe departe imposibilă. Poate fi o provocare întrucât cei mici se vor plictisi repede şi vor fi hotărâţi să amâne sau să anuleze încă din start toate sarcinile mai dificile. O atitudine de respingere la treburile casnice nu ar trebui să fie nici sancţionată – în fond, copilul nu ştie cu ce ar putea să vă fie de folos, cât despre spiritul de iniţiativă, nici nu poate fi vorba – însă, cu siguranţă, nici încurajată. În funcţie de puterile şi aptitudinile sale, copilaşul ar trebui deprins să-şi asume anumite sarcini încă de mic.

Cum să amenajați camera copilului

Amenajarea camerei copilului nu este un lucru foarte dificil, însă trebuie să respectați câteva reguli și să dați atenție unor mici detalii. Important este să alegeți cu migală mobila perfectă pentru această cameră, care să se armonizeze cât mai bine cu cerințele spațiului și care să aibă un aspect atrăgător și interesant. Trebuie să țineți cont de toate activitățile pe care le va desfășura copilul în încăperea respectivă, de vârsta acestuia și de nevoile sale reale. Nu este indicat să alegeți piese de mobilier foarte complicate, ci mai mult contează ca acestea să fie practice și să nu ocupe foarte mult spațiu. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care este bine să îl aveți în vedere atunci când alegeți designul pentru camera copilului dvs. este să creați un spațiu în care el să poată fi în siguranță și unde să se simtă în largul lui.

* O metodă eficientă în amenajarea camerei copilului este să vă gândiți la pasiunile și interesele lui cele mai evidente și să alegeți o temă. De pildă, dacă îl știți dornic de aventuri, puteți alege să-i transformați camera astfel încât să se simtă ca într-un camping.

* Dacă nu aveți suficient spațiu pentru a-i amenaja un cort sau un spațiu de joacă, puteți opta pentru piesele lego, postere, personaje animate sau articole sportive, dacă este pasionat de sport. Toate sunt specifice spiritului de competiție și de aventură.

* Puteți alege o tematică pentru camera copilului, eventual una mai drăgălașă pentru fete și una mai tehnică pentru băieți. Fie că alegeți între o temă construită în jurul temei Frozen sau Superman, între prințese sau pirați, luați aminte la ceea ce își dorește în primul rând copilul. Dacă țineți cont de dorințele celui mic, va fi mai ușor să îi creați un spațiu care să îi placă. Fetele preferă adesea un decor simplu și discret, în care predomină culorile pastel, rozul și decorațiunile drăgălașe, în timp ce băieții își doresc camere în culori accentuate.

* Fetițele preferă poveștile cu prințese și se simt bine în spații cu atmosferă caldă, tocmai de aceea foarte mulți părinți aleg să decoreze camera în roz. Nu toate fetele, însă, sunt la fel, iar copilul dvs. poate prefera mai degrabă roboții și mașinile, decât păpușile și basmele cu zâne. Prin urmare, este important să țineți cont de personalitatea fetiței, chiar dacă în timp gusturile ei se vor schimba.

* Rețineți că este important ca mobilierul să nu fie masiv, pentru a-i păstra loc de joacă sau alte activități, și încercați pe cât posibil să optați pentru piese multifuncționale, cum ar fi un pat care să aibă dedesubt sertare pentru depozitare.

* De asemenea, puteți alege varianta unui mobilier ingenios, care să aibă încorporate o canapea, un dulap și un pat la care să ajungă urcând niște scări ce la rândul lor sunt sertare pentru depozitarea cărților sau a jucăriilor.

* Nu cedați oricărui trend promovat în reviste sau pe bloguri, ci investiți în piese de mobilier clasice și de bună calitate, care nu se vor demoda prea curând și pe care le puteți adapta și personaliza cu ușurință.

* Camera copilului poate deveni un haos, iar părinții sunt cei care, de cele mai multe ori, trebuie să facă ordine. Vă puteți ușura viața de părinte ajutându-l pe cel mic să pună lucrurile la locul lor cât mai ușor cu putință. Mobilați camera cu piese de depozitare la care copilul să poată ajunge cu ușurință: comode cu sertare, cuier pentru haine sau suport pentru umerașe, rafturi și etajere la înălțimea lui sau o bibliotecă.

* Atunci când amenajați camera unui școlar, crearea unui spațiu confortabil pentru studiu este foarte importantă, precum și amplasarea în încăpere a unor obiecte care să-l stimuleze să învețe contextualizând informațiile. Un glob pământesc, o hartă a lumii și alegerea unei tematici potrivite intereselor lui sunt elemente de care ar trebui să țineți cont.

* Specialiștii în design interior recomandă să acordați o atenție deosebită sistemului de iluminat. Intensitatea becurilor este indicat să fie potrivită cu înălțimea încăperii și a mobilei, precum și în acord cu nuanțele folosite pentru vopsirea pereților.

* În dormitorul copilului, sursele diferite de iluminare sunt absolut necesare. Cel mic va avea nevoie și de o lustră care să lumineze toată camera atunci când se joacă, dar și de o lampă pe birou sau lângă pat, pentru momentele când este dornic de lectură.

* Lăsați lumina naturală să pătrundă în încăpere! Copiii au nevoie de cât mai multă lumină naturală atunci când stau în camera lor, așa că nu recurgeți la draperii masive și lăsați cât mai mult spațiu liber în încăpere, fără a încărca inutil camera.

* Amenajați camera copilului luând în calcul trei zone principale. Încăperea poate fi împărțită în trei mari zone, în funcție de activitățile pe care le desfășoară cel mic în acest spațiu: zona de joacă, de odihnă și de studiu. Prin urmare, din dormitorul copilului nu trebuie să lipsească un pat sau un fotoliu în care cel mic să poată dormi sau citi, un spațiu dedicat jocurilor (poate fi un cort, covorul din mijlocul camerei) și un birou mic pe care să-și poată modela plastilina, să deseneze ori să își facă temele.

* Optați pentru materialele naturale. Indiferent ce design alegeți pentru camera copilului, asigurați-vă că folosiți materiale naturale în acest scop, pentru că cei mici au un sistem imunitar nu foarte bine dezvoltat și pot să apară diverse alergii sau alte reacții la substanțele toxice. Așadar, alegeți vopsele pe bază de apă pentru decorarea pereților, iar pentru pardoseală mergeți pe varianta parchetului laminat sau a plutei. Totodată, încercați să nu puneți în dormitorul copiilor mochetă sau covoare masive, pentru că au tendința să se tăvălească tot timpul, mai ales când sunt mici, astfel că niște carpete mici, ușor de curățat, reprezintă o alternativă mai bună. De asemenea, în ceea ce privește lenjeriile sau perdelele, optați pentru bumbac, in.

* Este recomandat să optați pentru mobilier modular, care se poate muta ușor dintr-un loc în altul, sau pentru obiecte care pot fi folosite în mai multe scopuri. Asigurați-vă că în dormitorul copiilor este suficient loc de depozitare: ca de exemplu, organizatoare pentru cărți, cutii pe roți, saci, huse, coșuri pentru jucării, care să poată sta sub pat.

* Amenajați camera copiilor astfel încât să le stimulați în permanență creativitatea. Copiii au o imaginație bogată și sunt fascinați de povești, indiferent că este vorba de cărți, desene animate, filme, documentare. Este bine, așadar, să creați un spațiu în care creativitatea lor să fie stimulată, adică să aibă libertatea de a se exprima cum doresc. Prin urmare, alegeți o tematică potrivită universului din care vor să facă parte, lasă-le spațiu de acțiune, montați-le o tablă pentru desenat, un cort sau optați pentru un pat ieșit din tipare.

* Încercați să păstrați nefinisată o bucată de perete cât mai joasă, în așa fel încât copilașul să poată ajunge la ea, pentru ca cel mic să o folosească pe post de tablă. Poate fi chiar și în spatele unei piese de mobilier ușor de mutat sau a unei opere de artă, pentru a masca mâzgălelile cu creta sau carioca.

* Dormitorul copilului trebuie să fie vesel și plin de viață, iar acesta este un lucru care ar trebui să vă bucure, pentru că vă permite să vă jucați cu imprimeuri și culori variate. Dacă își manifestă interesul, lăsați copilul să se implice în alegerea textilelor decorative din camera sa. Aveți încredere în copilul dvs. și, chiar dacă o să vi se pară că un anumit model nu se potrivește cu altul, încercați combinațiile preferate de copil. Copii au o imaginație bogată și au, de multe ori, mai mult curaj decât adulții, așadar rezultatul s-ar putea să vă suprindă plăcut.

* Susțineți ideea achiziționării unui ceas mare de perete, pentru a menține familia „în timp”. Ceasurile analogice de perete pot ajuta copiii să înțeleagă cât timp mai au de stat la joacă (de exemplu, „când acul cel mare ajunge la mijlocul ecranului, este timpul să luăm masa”), fără atenționările plictisitoare și deja demodate ale părinților. Găsiți fel de fel de denumiri drăgălașe pentru acele ceasului sau orele pe care le indică, pentru a-i semnala celui mic că este timpul și pentru altceva. Beneficiu colateral: Pe lângă faptul că cel mic va învăța, încetul cu încetul, măsurarea timpului (la fel de bine puteți folosi și un calendar pentru a-i arăta zilele săptămânii), dacă ați utiliza telefonul pentru a verifica timpul (sau și mai rău, ați seta telefonul să sune la o anumită oră), v-ați lăsa duși de val și v-ați trezi verificându-vă de fapt, contul de social media sau e-mailul, iar timpul petrecut cu cel mic s-ar limita drastic.

* Îmbinați draperii și pernele decorative cu imprimeuri variate, pentru a obține o atmosferă veselă și optimistă în camera celui mic. Este mai ușor dacă aveți o schemă de culoare și alegeți imprimeurile în funcție de aceasta.

* Lenjeria de pat din camera copilului va completa, dacă nu chiar va da tonul camerei. Este elementul care poate fi jucăuș și, cel mai important, se poate schimba cu ușurință atunci când gusturile copilului se schimbă. Copiilor le plac lenjeriile de pat care spun ceva despre personalitatea și gusturile lor. Lenjeriile de pat cu orașe – precum lenjeria de pat New York, cu personajele din desenul animat preferat sau cu echipa favorită de fotbal sunt o idee potrivită pentru lenjeriile de pat pentru copii.

* Biroul la care își va face lecțiile, va citi sau va desena copilul dvs. nu este o simplă piesă de mobilier. Este o parte importantă a decorului, care trebuie pe de-o parte să fie potrivită ca stil cu restul încăperii, pe de altă parte să îi lase celui mic îndejuns de mult spațiu pentru a sta confortabil. Există o mulțime de modele, în diverse mărimi și din materiale felurite. Este de preferat să alegeți un birou cu spațiu de depozitare sau, dacă alegeți unul fără spațiu de depozitare, să îi alăturați niște comode cu sertare.

* Investiți în scaune reglabile! Copiii nu pot rezista „procesului” de răsucire continuă a acestor scaune metalice, foarte bune pentru reglarea înălțimii. Dincolo de factorul distractiv, ele servesc și unui scop practic. Avantajul scaunului de a se răsuci, de a se ridica și de a se lăsa în jos nu poate reprezenta decât un singur lucru – faptul că toată lumea din casă, mai mare sau mai mică, ajunge să stea la înălțimea corectă. Iar scaunele funcționează perfect atât la un birou, cât și la masa din bucătărie.

* Dacă vă simțiți copleșiți de numărul de proiecte de artă cu care vine copilul de la școală, desemnați un spațiu temporar de afișare a artei. Copiii sunt mândri de munca lor, așa că este absolut firesc să fie reticenți în a vă lăsa să o aruncați imediat la coș, dar asta nu înseamnă că trebuie să păstrați pentru totdeauna orice pictură abstractă în acuarelă sau creion. În schimb, stabiliți un loc central pentru a afișa operele de artă preferate, pentru o perioadă limitată de timp, iar atunci când o nouă lucrare își face apariția, aruncați-o pe alta, și tot așa. Selecția se va face, bineînțeles, numai cu acordul micului geniu în ale desenului. Pe cele foarte speciale și reușite le puteți chiar stoca într-un mic portofoliu de artă.

* Așezați o masă de joacă (mai mică) în camera de zi (sau în orice cameră în care familia tinde să petreacă mai mult timp), oferind, astfel, copiilor un extra-spațiu în care îl puteți supraveghea îndeaproape, dar vă și puteți delecta împreună cu tot felul de puzzle-uri sau Lego. Alegeți o masă cu spațiu de stocare încorporat și depozitați jucăriile preferate în interior pentru o curățare mai ușoară.

* În privința culorilor, puteți alege nuanțe care să se potrivească oricărei vârste, cu tonuri liniștitoare și frumos armonizate. Culori precum mov, verde, galben sau portocaliu, în jocuri de nuanțe sau tonuri, pot fi alese cu succes pentru orice fel de cameră, fie de băieți, fie de fete. Odată aleasă culoarea dominantă, puteți utiliza tonalități apropiate, pentru ca astfel compoziția să fie unitară.

– Roșul are capacitatea de a energiza corpul și de a excita mintea, crescând ritmul inimii și al respirației. Mici accente de roșu, ca de exemplu, în decorațiuni, pot fi folosite, dar nu același lucru este valabil și în cazul suprafețelor întinse, cum ar fi pereți, perdele, draperii, cearșafuri, etc. Pentru că roșul este asociat cu dorință și pasiune, este culoarea perfectă pentru sufragerie și dormitoare pentru adulți, dar este o alegere greșită pentru dormitorul copilului.

– Portocaliul este cald și prietenos, fiind excelent pentru copii, deoarece se spune că încurajează încrederea, extravetirea și independența.

– Cei mai mulți dintre noi asociem galbenul cu sentimentul de fericire, veselie și exuberanță. Aveți grijă totuși, să nu folosiți prea mult galben strălucitor, pentru că în doze mari poate crea sentimente de agitație și chiar de furie.

– Verdele are un efect relaxant asupra copiilor. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că verdele poate îmbunătăți viteza de citire și capacitatea de înțelegere a celor mici. Creați o combinație armonioasă de culori între albastru deschis, verde și alb.

– Având efectul opus al culorii roșii, albastrul scade atât senzațiile de anxietate și agresivitate, cât și tensiunea arterială și frecvențele cardiace. Copiii care suferă de accese de furie sau alte probleme comportamentale pot aprecia efectele liniștitoare ale unei camere albastre. Atenție, însă, unele nuanțe specifice, cum ar fi gri-albăstrui, pot crea mai degrabă o ambianță tristă.

– Adesea asociat cu regalitatea, luxul, dar și cu înțelepciunea și spiritualitatea, violetul este culoarea celor ambițioși și siguri pe sine. Nuanțele pastelate, cum ar fi lila și lavandă, sunt calmante și senine, în timp ce nuanțele mai închise pot fi dure și agresive. Folosiți violet roșiatic pentru scheme cromatice mai calde sau spre albastru, pentru cele mai reci.

– Deși este de obicei asociată cu spații tipice pentru fetițe, rozul are proprietăți calmante care se pot aplica ambelor sexe. Orice copil poate deveni un pic agitat de la prea mult roz, dar, încercați, totuși, să împerecheați opere de artă roz, accesorii și textile cu un fundal neutru. Un decor bogat în toate nuanțele de roz poate fi indicat doar pentru o perioadă scurtă de timp, până când mai crește “prințesa”.

– Angelic și pur, albul este asociat cu inocența și promovează o atmosferă calmă și răcoroasă. Reflectă 80% din lumină și face o cameră să pară mult mai mare decât este. Poate servi drept bază pentru utilizarea accesoriilor colorate. Folosiți întotdeauna albul pur pentru tavan, ca o pauză binemeritată pentru ochi.

– Chiar dacă griul este perceput ca o culoare sumbră, inspiră la contemplare având un efect calmant și relaxant. Totuși, pentru că în mare parte promovează singurătatea, este de preferat să fie utilizat în combinație cu tonuri calde și culori luminoase. În designul interior galbenul este culoarea de accent perfectă pentru a înveseli o amenajare interioară eminamente în nuanțe de gri.

– Bejul sau cremul, la fel ca și restul culorilor de pământ, sunt potrivite în genere copiilor hiperactivi. Un pic de bej poate încălzi o paletă în nuanțe de albastru, fără a le suprasolicita. Adăugați un pic de căldură unei amenajări albe prin folosirea unor culori pământii subtile!

– Evitați, pe cât posibil, monocromia! O încăpere vopsită în întregime în aceeași culoare, inclusiv plafonul, dă impresia de monotonie și claustrofobie. În general, copiii/tinerii se plictisesc repede, de aceea nu este recomandat să li se accentueze această stare prin abordarea unei cromatici neadecvate mediului în care cresc. Un efect pozitiv se obține prin vopsirea în culori diferite a unor pereți sau prin vopsirea ușilor, a grinzilor și a tocului ușilor și ferestrelor în nuanțe complementare. Orice culoare ați alege, nu uitați că fiecare nuanță, ton, subton sau tentă, are influența sa demonstrată asupra psihicului copilului.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houzz.com/magazine/kids-room-colors-and-how-they-can-affect-behavior-stsetivw-vs~16866284

https://www.babyspace.com.ro/ro/10-trucuri-care-%C3%AE%C8%9Bi-vor-face-via%C8%9Ba-mai-u%C8%99oar%C4%83

https://delamamici.ro/top-10-sfaturi-care-iti-fac-viata-de-parinte-mai-usoara-11645.html

https://gokid.ro/ce-sa-faci-ca-sa-ai-viata-usoara-cu-copilul-10-reguli-de-aur/

https://www.houzz.com/ideabooks/83666209/list/these-10-things-make-life-with-kids-easier

https://www.casa-gradina.ro/cum-trebuie-sa-arate-camera-copilului-spatiul-de-studiu-si-de-joaca/

https://www.vivre.ro/blog/ordinea-in-camera-copilului-7-idei-pentru-depozitarea-jucariilor

https://jysk.ro/blog/9-idei-pentru-amenajarea-camerei-copilului

http://blog.storia.ro/2017/02/09/cum-sa-amenajezi-camera-copilului-sfaturi-ca-sa-fie-in-siguranta-la-orice-varsta/