Capacitatea naţională de testare COVID-19 este de 12.000 de teste pe zi

Realizator: La nivel național, capacitatea de testare COVID-19 este de 12.000 de teste pe zi – a precizat astăzi la Radio România Actualități ministrul sănătății. În cadrul emisiunii ”România – stare de urgență”, Nelu Tătaru a făcut un nou apel la responsabilitate din partea populației în perspectiva relaxării restricțiilor la sfârșitul acestei săptămânii.
Nelu Tătaru: În condițiile în care încă avem patologie, încă avem un număr nou de la o zi la alta, chiar dacă suntem de vreo două săptămâni pe un platou, ține doar de noi dacă partea descendentă a acestei curbe se face în perioada imediat următoare sau va fi prelungit platoul, poate cu o exacerbare, în condițiile în care după 15, odată cu relaxările, nu respectăm și acele recomandări. Rămân recomandările care vor fi publicate și zilele următoare, care mențin distanțarea socială, care mențin precauțiile de igienă și care, în același timp, trebuie să mențină și precauțiile în unitățile spitalicești sau în căminele de bătrâni sau de asistați neuropsihic. Pe parcursul acestei veri vom efectua un studiu național de prevalență în care să vedem imunizarea populației României atât pe regiuni, pe localități, pe focare, pentru a putea vedea ce s-a imunizat și a previziona ce se poate întâmpla în lunile imediat următoare.
Realizator: Un posibil al doilea val de infectare cu noul coronavirus este așadar în atenția autorităților, dar ministrul sănătății suține că în prezent situația s-a normalizat în privința organizării instituțiilor și a stocurilor de materiale necesare, după ce debutul crizei a scos la iveală numeroase nereguli atât în managementul spitalelor și al DSP-urilor, cât și în aprovizionarea unităților medicale.
Nelu Tătaru este invitat în această după-amiază la o dezbatere în plenul Camerei Deputaților cu privire la modul în care a fost și este gestionată criza de sănătate publică provocată de COVID-19. Și tot la Camera Deputaților se dezbate astăzi moțiunea simplă care-l vizează pe ministrul de finanțe, Florin Cîțu, în legătură cu măsurile luate în perioada stării de urgență./ahincu/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 mai)