Primul tren special pentru transportul lucrătorilor români în Austria a plecat din Timişoara

Primul tren special pentru trnansportul lucrătorilor români în Austria a plecat, aseară, din Timişoara. În el se aflau 74 de femei din 18 judeţe, care s-au dus să lucreze ca îngrjitoare pentru persoane de vârsta a treia, în baza unor contracte semnate direct cu angajatori străini. Ce măsuri au fost luate la momentul plecării, aflăm acum de la corespondenta noastră Alina Bujancă:
Reporter: Alina Bujancă – Prefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ, a fost prezentă pe peron pentru a verifica dacă sunt respectate toate reglementările în vigoare. La rândul lor, inspectorii de muncă au verificat legalitatea contractelor de muncă, asigurările de sănătate şi echipamentul de protecţie. Următorul tren special pentru Austria ar urma să plece miercuri. De asemenea, până acum, de pe Aeroportul Timişoara au decolat 13 aeronave, care au transportat peste 1.500 de muncitori care lucrează în Germania, în agricultură.
Realizator: Între timp, Ministerul de Externe a anunțat că 60% din cei 130 de lucrători de la un abator din Germania, infectați cu COVID-19 sunt români, iar starea lor de sănătate este bună. Ei au fost plasați în izolare la un hotel pus la dispoziție de angajator. Lucrătorii cu contract de muncă beneficiază și de asigurare medicală, nefiind înregistrată nicio solicitare de asistență consulară #HUN/eendrefy/sdm2/denisse

RRA – 11 mai