Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se află în vizită la Ierusalim

În vizită la Ierusalim, secretarul de stat Mike Pompeo a avut prima întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu cu privire la parteneriatului în combaterea noului coronavirus şi ameninţarea iraniană. Mike Pompeo se va întâlni și cu alții lideri israelieni. Dragoş Ciocîrlan relatează:

Reporter: Secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnt la Ierusalim cu premierul israelian. Benjamin Netanyahu a declarat că apreciază faptul că prima vizită în străinătate a lui Pompeo de când a început criza coronavirusului este în Israel. „Eşti tu un partener extraordinar, împărtășești informațiile, spre deosebire de alte ţări, care încearcă să ascundă informațiile”.

Prima problemă discutată a fost consolidarea parteneriatului în combaterea noului voronavirus. A doua chestiune la întrevederea Netanyahu- Pompeo e legată de agresivitatea Iranului în regiune şi acţiunile împotriva terorismului iranian. A treia prioritatea pentru Netanyahu – embargoul asupra exportului de arme iraniene.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a referit la planul de pace dezvăluit președintele Donald Trump în luna ianuarie și trecerea sub suveranitatea israeliană a așezărilor din Cisiordania şi a Văii Iordanului, în concordanță cu nouă inițiativă americană. Pompeo se va întâlni cu șeful Mossadului, Yossi Cohen, președintele Knesset-ului și Gabi Ashkenazi, probabil, noul ministru de externe în guvernul de uniune, care mâine va depune jurământul./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai