Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, face apel la o anchetă independentă în cazul originii coronavirusului

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut, joi, Chinei să contribuie în mod semnificativ la lupta împotriva pandemiei de coronavirus şi a subliniat că trebuie să fie realizată o anchetă ştiinţifică independentă în privinţa originilor pandemiei.

Într-un editorial găzduit de ediţia de vineri a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Josep Borrell afirmă că China trebuie să acţioneze pentru a ajuta la protejarea lumii de viitoare pandemii. „De asemenea, este necesară o investigaţie ştiinţifică independentă cu privire la originea acestei pandemii”, a scris Borrell. Virusul a apărut în decembrie, în oraşul Wuhan, din China, iar unele ţări, inclusiv Statele Unite şi câteva ţări europene, au criticat modul în care Beijingul a gestionat epidemia.

China susţine, însă, că abordarea sa a fost deschisă şi transparentă. Şeful diplomaţiei europene mai spune că Beijingul trebuie să accepte răspunderi „proporţionale greutăţii sale”, în gestionarea pandemiei, în cercetările pentru vaccin şi în impulsionarea economiei globale, inclusiv să îşi asume partea sa de rol în efortul major de ajutorare a ţărilor în dezvoltare, afectate în particular mai grav de această pandemie./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 14 mai