Nicolae Ciucă: „Nu urmează o perioadă de relaxare”

Ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook în care le mulţumeşte militarilor, personalului medical și celui auxiliar pentru ceea ce au făcut până acum, dar îndeosebi pentru ceea ce vor face de acum încolo.

„Amenințarea reprezentată de pandemia COVID-19 continuă și atâta timp cît virusul va fi prezent trebuie să rămânem conștienți de acest pericol. Determinarea de care am dat dovadă demonstrată din nou că, în momente de cumpănă, Armata României și poporul român au capacități și resurse pentru a depăși împreună orice provocare.

Doresc să mulțumesc întregului personal al Ministerului Apărării Naționale pentru efortul depus până acum. Amploarea operațiunilor desfășurate alături de autoritățile centrale și locale, în sprijinul cetățenilor români, este fără precedent. În acest efort au fost angajate toate categoriile de forțe, comandamentele de sprijin ale Statului Major al Apărării precum și direcțiile centrale ale Ministerului Apărării Naționale. Timp de două luni, în medie, în fiecare zi a stării de urgență am avut în teren peste 2.000 de militari, ajungând, în anumite zile, chiar la 3.200.

Una dintre cele mai importante dimensiuni ale acțiunii Armatei României a fost susţinerea sistemului medical național. Am instalat spitale mobile la Otopeni, Constanța și Timișoara… unităţi eficiente în lupta cu SARS-CoV-2… iar Institutul Cantacuzino a depășit cifra de 25 de mii de teste doar până în acest moment.

Cercetătorii militari au găsit soluții pentru fabricarea în țară a izoletelor şi a ventilatoarelor mecanice și au impulsionat procesul de omologare a echipamentelor şi dispozitivelor medicale introduse în producție de agenți economici români.

Când întreaga lume se confrunta cu lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical aflat în linia întâi, Forțele Aeriene Române şi cele de suport ale NATO au adus în ţară sute de tone de materiale. Iar la Suceava, Deva şi Focşani echipe de medici și specialiști militari au readus echilibrul și speranța.

Sfârșitul stării de urgență nu reprezintă încheierea luptei cu SARS-CoV-2. Nu urmează o perioadă de relaxare. Intrăm într-o nouă etapă a confruntării cu un dușman pe care îl putem învinge doar prin respectarea recomandărilor simple dar extrem de importante ale autorităților. Haideți să facem tot ce ține de noi să ieșim învingători din această confruntare!

Greul nu a trecut… Dimpotrivă, pot spune că responsabilitatea fiecăruia dintre noi este mai mare începând de mâine. Trebuie să rămânem concentrați, atât la nivel individual, cât și instituțional, pentru a încetini răspândirea acestui virus. A fost un efort extraordinar până acum și ar fi păcat să pierdem terenul câştigat.

Mulțumiri medicilor, personalului medical și celui auxiliar pentru ceea ce au făcut, dar îndeosebi pentru ceea ce vor face de acum încolo.

Contați pe Armata României!… Rămânem implicaţi cu tot ce va fi nevoie în eforturile de limitare a efectelor pandemiei, până când vom putea spune că am depășit pericolul. Ne dorim ca acest moment să vină cât mai repede… dar pentru asta va trebui să acționăm cât mai responsabil fiecare dintre noi… Pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru.

Rămânem concentrați și să izbândim împreună!”