Povestea păpuşii Matrioşka, accesorizată cu mască de protecţie şi produsă la fabrica din Semionov

Rămași fără clienți, din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus, meșterii populari din Rusia sunt nevoiți să se adapteze şi dea dovadă de multă inventivitate, pentru a-și vinde produsele. Un lot inedit de păpuşi din lemn Matrioşka, accesorizate cu măşti de protecţie, a fost produs la o fabrică din Semionov, din regiunea Nijni Novgorod, Rusia. Meşterii populari locali din această fabrică au fost mereu în pas cu moda şi urmăresc îndeaproape tendințele, iar acum pe timp de pandemie ei au accesorizat celebra păpuşă cu o mască de protecţie. Jucăria din lemn poartă pe timp de pandemie mască de protecţie, iar ideea aparţine unui meşter popular din Semionov, care a creat păpuşa inedită, clasica păpuşă matrioşka care poartă mască de protecţie, titrează publicaţia „PRAVDA.RU”.
Amintim că păpuşile Matrioşka au fost mereu în pas cu moda. De exemplu, în perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia din 2018, celebra păpuşă Matrioşka arăta exact ca un jucător de fotbal, iar în anul 2020 aceasta este accesorizată cu mască de protecţie, care a devenit obligatorie în multe regiuni din Rusia, inclusiv la Moscova, capitala ţării.
Regimul de autoizolare pe timp de pandemie a avut efecte şi asupra artei, chiar şi jucăriile respectă restricţiile… „Autorul acestor păpuşi inedite din lemn, accesorizate cu mască de protecţie, este meşterul popular emerit din Rusia Tamara Koriova. Artista a lucrat mulți ani într-un laborator experimental de la Fabrica de Pictură murală din Semionov, iar acum lucrează în tehnica picturii Merinovsk (localitatea Merinovo este situată pe malurile râului Kerjeneţ, lângă Semionov, regiunea Nijni Novgorod). Pictura Merinovsk se află la originea picturii Semionovsk. Dacă Matrioșka de Semionov reprezintă femeia rusă nobilă şi are gene lungi, costume bogate în culori foarte viu colorate, atunci Matrioşka de Merinovsk este mult mai simplu îmbrăcată şi simbolizează femeia din popor. Pentru genul acesta de păpuşă se folosesc forme mult mai simple, în mod deliberat, pentru a obține o expresivitate mult mai mare”, a declarat pentru NN.RU Margarita Almazova, antropolog, cercetător din ţinutul Kerjensk.
„În perioada sovietică au existat păpuşile Matrioşka-cosmonauţi, iar în timpul CM-2018, Matrioşka-fotbalist, astăzi avem păpuşa Matrioşka accesorizată cu mască de protecţie. După ce au apărut imagini, pe reţelele sociale, cu aceste păpuşi Matrioşka, accesorizate cu măşti de protecţie, interesul faţă de aceste jucării din lemn a crescut considerabil, inclusiv în străinătate”, titrează INO.TV.
Pentru a confecţiona o astfel de păpuşă este nevoie de cel puţin o săptămână. Pandemia a schimbat imaginea păpuşii Matrioşka, titrează presa internaţională. Meşterul popular care a creat primul exemplar, accesorizat cu mască de protecţie a decis să acopere obrajii roşii ai păpuşii cu o mască de protecţie, susţine INO.TV.
Meşterul popular a creat iniţial un singur exemplar, postând imagini cu el pe internet. Interesul faţă de această păpuşă inedită a fost atât de mare că a primit la scurt timp foarte multe comenzi, chiar şi din Japonia.
Creată încă de pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Rusia imperială, Matrioşka este o jucărie din lemn, viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuşi similare, din ce în ce mai mici, cel mult cinci sau cel puţin trei. În prezent, păpuşa Matrioşka se numără printre cele mai celebre şi cele mai populare produse de export ale Rusiei./vdraguta
(//www.nn.ru/news/more/otrazhaet_zhizn_strany_v_semenove_sozdali_matreshku_v_maske/69106177/)(https://pravda-nn.ru/news/foto-dnya-na-semenovskuyu-matreshku-nadeli-masku//)