Revista presei internaționale, 19 mai 2020

 Noul coronavirus continuă să rămână un mister care trebuie încă elucidat, iar presa internațională încearcă să reflecte eforturile care se fac la nivel mondial pentru a se descoperi adevărul și pentru a se găsi niște căi de îndepărtare cât mai rapidă a unor pericole rămase încă amenințătoare.

Care mai este însă recenta reacție a Europei în fața coronavirusului? Iată câteva noutăți: “Conte redeschide Italia“, titrează cotidianul italian La Stampa. Parțial, am zice noi, întrucât, potrivit aceluiași ziar,  “dacă restaurantele s-au deschis începând de ieri, teatrele și cinematografele se vor redeschide abia peste o lună “.  “Relaxând izolarea, Spania se pregătește pentru o nouă criză “, avertizează publcația spaniolă La Nacion. Dintr-un alt ziar spaniol, ABC, aflăm că,  “ieri, Madridul înregistrase numai cinci contaminări cu noul coronavirus“, dar “primăria orașului s-a arătat în continuare nemulțumită, acuzând guvernul premierului Pedro Sanchez că a acționat pe criterii politice”.

Din Statele Unite, veștile se arată mai puțin îmbucurătoare.  “Tensiunile dintre Statele Unite și China amenință apropiata reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății “, titrează cotidianul The New York Times. Iar un alt important ziar american, The Wall Street Journal, avertizează că  “în timp ce Occidentul își reia treptat activitatea, în Asia apar alte focare de infecție cu noul coronavirus.

Dar tot pe tema pandemiei legate de noul coronavirus, declarațiile președintelui chinez Xi Jinping sunt cât se poate de promițătoare. Cotidianul american The Washington Post infornează că  “președintele Chinei sprijină o eventulă anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la originile pandemiei “. Sigur pe el, președintele chinez mai spune că  țara sa  “va produce un vaccin care se va afla la dispoziția publicului “,după cum aflăm din Detroit News, o altă publicație americană.   Dar în ziarul italian Corriere della Sera, declarațiile președintelui Xi par mai nuanțate: “Voi acționa cu transparență. O anchetă este însă posibilă numai după ce virusul se va afla sub control “, afirmă el.   Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, pomenește și un anunț generos al președintelui Xi: “În următorii doi ani, China va aloca 2 miliarde dolari pentru a veni în ajutorul țărilor afectate de pandemie”.

“Ar fi complet greșit să se creadă că Rusia sprijină criticile la adresa Chinei “, scrie cotidianul moscovit Pravda.  “Oficialii ruși, printre care s-a numărat și ministrul de externe, Serghei Lavrov,  au subliniat în mod repetat că acuzațiile la adresa Chinei și la adresa OMS sunt nefondate “.

Organizația Mondială a Sănătății se  află de altfel în atenția presei din cauza unei reuniuni pe cale virtuală care și-a început lurcrările ieri, dar care va continua și astăzi (19 mai). Este vorba despre o reuniune la care, potrivit revistei franceze L’Express, „se va discuta despre riposta comunității internaționale în fața pandemiei coronavirusului”. O altă publicație franceză, Sud-Ouest,  nu-și pune însă prea mari speranțe în OMS, afirmând că e „un colos cu picioare de lut” și explicând și de ce:  „OMS este o organizație săracă. Bugetul său pentru anii 2018 și 2019 s-a ridicat la 5,6 miliarde dolari, suma reprezentând 2,5% din cheltuielile anuale ale Franței în domeniu”. 

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR