2020. május 20

Módosul az oktatási törvény

A képviselőház szerdai ülésén elfogadták az oktatási törvény módositását, melynek értelmében kötelező lesz a nehéz sorsban élő diákok és tanulók segitése internethez kapcsolható digitalis eszközökkel. Roxana Mânzatu szociáldemokrata képviselő, a tervezet kezdeményezője kihangsúlyozta, hogy az államnak biztositania kell a szegény diákok távoktatáshoz való hozzáférését, illetve azokhoz az internetes oktatási platformokhoz, amelyek kiegészitik a tantermekeben végzett foglalkoztatási órákat. E tervezet esetében a képviselőház volt a döntő fórum, igy a szerdai szavazás után a jogszabálytervezetet kihirdetés végett megküldik az államelnöknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbűntetett több közméltóságot

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai ülésén hozott határozat értelmében több közméltóságra róttak ki pénzbirságot, köztük Klaus Iohannis államelnökre is, akit az alkotmányos jogokat megsértő nyilatkozatai miatt bűntettek meg. A CNCD 11 figyelmeztetést és kihágás miatti pénzbirságot rendelt el, összesen 25 ezer lej értékben. Az államelnököt 5.000 lejre bűntették a székelyföldi autonómiatervezet képviselház általi hallgatólagos elfogadása nyomán tett kijelentései miatt. A legnagyobb pénzbirság 6.000 lej értékű volt, amellyel Traian Băsescu volt államfőt és Nicolae Dobrovici Bacalbaşa képviselőt bűntették a roma közösséget érintő egész sor kijelentéseik miatt. Az Elnöki Hivatal már bejelentette, hogy az államelnök megfellebbezi a döntést, mivel úgy véli, hogy politikai inditatású. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke kijelentette, hogy Klaus Iohannis elnöknek nyilvánosan kell elnézést kérnie a magyarokkal kapcsolatos kijelentései miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

A parlament megkétszerezte a kis- és középvállalatoknak szóló kedvezményes hitelprogram keretét

A parlament megkétszerezte szerdán a koronavírus-járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalatok (kkv) rendelkezésére bocsátott kedvezményes hitelprogram keretét, amelyet az eddigi 15 milliárd lejről 30 milliárd lejre emelt. Ugyanakkor a beruházásra igényelhető, 2 millió euróig terjedő, 72 hónapos maximális lejáratú hitelt 80 százalékban garantálja az állam.A forgóeszközökre és bérfizetésre a középvállalkozások 1 millió euróig, a kisvállalkozások 200 ezer euróig, a mikrovállalkozások pedig 100 ezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. A pénzügyminisztérium számítása szerint mintegy 40 ezer kis- és középvállalat számára teszik lehetővé ezáltal, hogy túlélje a koronavírus-válságot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20)

A liberálisok a szociáldemokratákat birálták

A parlament módosított formában nagytöbbséggel elfogadta  a szerdai ülésen a veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkező határozatot, amelyet a koronavírus-járvány miatt adott ki a kormány. A parlament egyebek mellett visszahelyezte az önkormányzatok hatáskörébe a kórházi vezetők leváltásának és kinevezésének jogát, amelyet a rendkívüli állapot idején vett át a kormány, illetve  kormány hatáskörébe azt, hogy ingyenesen biztosítson a „rászorulóknak” védőmaszkot, miután kötelezővé tette viselésüket a zárt terekben.Az ülés alatt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) birálta a veszélyhelyzet kihirdetéséről rendelkező határozat módositását és azzal vádolta a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy rendszersen akadályozza a kormány munkáját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.20) Gănciulescu Rozália