Și în plină perioadă de pandemie, peste 1,7 milioane de ascultători au ales Radio România Actualități pentru a primi informații de ultimă oră, verificate. Astfel, RRA a devenit lider de audiență în București pentru prima dată după mulți ani, are cea mai mare cotă de piață. Şi discutăm acum, în direct, prin telefon, cu Dan Preda, director Radio România Actualități. Bună dimineața! Vă mulțumim că sunteți alături de noi! Și hai să începem cu felicitările. Le meritați.
Dan Preda: Bună dimineaţa şi mulțumesc dumneavoastră că sunteți, aşa cum este frumos, ca între colegi, alături de noi, și mulțumesc încă o dată și pentru felicitări.
Realizator: Să ştiţi totuși că nu e un telefon dezinteresant. Vrem să învățăm de la voi, cum ați reușit să ajungeți pe primul loc?
Dan Preda: În primul rând datorită informației corecte, prompte, lipsită de stridenţă sau erori. Asta în bună măsură se datorează corpului de știrişti de la RRA, o mică armată de profesionişti, apoi celor care culeg informații: reporteri, corespondenţi interni și externi. Vă spun sincer, nu mai are nimeni așa ceva, de multe ori i-am auzit și la dumneavoastră la televiziune și mă bucur pentru asta. Apoi calitatea programelor…
Realizator: Şi noi ne bucurăm de fiecare dată când i-am auzit aici.
Dan Preda: Vorbeam despre programe. „Bună dimineața România”, „Matinal”, „Între prieteni”, „Probleme la zi”, „Obiectiv România”, „Aagenda globală”, ca să citez doar pe cele mari din timpul săptămânii, dar și pe week-end am crescut grozav. Şi în fine, dar nu neapărat în ordinea asta, muzica pentru că un radio… un radio înseamnă în primul rând muzică, da, asta este clar. Şi apoi aş zice și capacitatea de adaptare. Vrând în permanenţă să serveşti mai bine publicul, pentru că asta este misiunea noastră, a mediei publice, așa a apărut în primele zile ale lunii aprilie, o emisiune foarte tare, ”România în stare de urgență”, care cred că nu are echivalent pe piață. Şi ar mai fi ceva ce zic eu că ne-a demonstrat o dată în plus pandemia aceasta. În situații grave oamenii se îndreaptă spre lucrurile în care au încredere. Radioul public a fost, zis eu, şi rămâne de peste 90 de ani un prieten de încredere al românilor. E cazul de fapt, ca să fim foarte sinceri, al întregii medii publice europene spre care cetățenii, iată, s-au întors într-o situație de restriște. Oamenii s-au săturat, s-au speriat de un mediu terifiant, senzaționalist sau chiar mai rău, manipulator, capabil să inducă panică. Şi atunci întoarcerea la noi, la Radio România Actualități, la TVR, la media publică, care crede încă în surse corecte, care verifică informația, care produce informație corectă prin intermediul unor reporteri, fără aere de vedetă, dar profesioniști, întoarcerea publicului către noi, spuneam, este firească și onorantă în același timp. Una peste alta, noi suntem mulţumiţi și mai ales recunoscători. Un mare ”Mulţumesc” /…/ şi echipei de la Radio România Actualități.
Realizator: Sunt cuvinte foarte frumoase și într-adevăr acești oameni merită mulțumiri pentru munca lor, chiar și în aceste vremuri grele. Vorbeaţi puțin mai devreme despre adaptare. Ce le pregătiți ascultătorilor Radio România Actualități, pentru viitor?
Dan Preda: Mulțumesc pentru întrebare. Tocmai îl vedeam pe Cătălin Cârnu, care se pregătește să revină la „Matinal”, pentru că, așa cum și la dumneavoastră au fost trimiteri în telemuncă și noi avem astfel de probleme. Dar pentru grila de vară, că despre asta vorbeam, ce pregătim. Cu siguranță mai multă muzică bună, în special românească. Vom rămâne alături de artiștii români, așa cum am făcut-o și în această perioadă complicată, apoi informația, cantitatea de informații cu siguranță nu va scădea și va rămâne axată pe agenda publicului. Dat fiind că e greu să ne gândim şi pe perioada verii la o relaxare totală, vom propune publicului să redescoperim bogăția patrimoniului național, cultural, muzical, dar și turistic. Anul ăsta e vara României la RRA. Şi tot așa, dacă până acum am dedicat conținut important celor din linia întâi, adică medicilor și pe bună dreptate, cred că a venit acum vremea să sprijinim producătorii români. Tocmai am văzut la dumneavoastră, /…/ asta vom face şi noi, prin programele de vară și vom încuraja prin programe dedicate atât mica inițiativă, cât și achiziția de produse românești.
Realizator: Vă mulțumim tuturor acestor oameni de la Radio România Actualități și vă mulțumim că ne ajutați să trecem mai ușor peste toate perioadele astea atât de grele pentru, că Radioul chiar este un refugiu./rpatulea/ilapadat

 

TVR 1 (20 mai)