Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Constantin și Elena, primii împărați creștini din istorie. Cum am ajuns să fie considerați protectori ai credinței creștine, ne spune Remus Rădulescu:
Reporter: Constantin a fost primul împărat creștin trecut în rândul sfinților. A condus Imperiul Roman între anii 306 și 337 şi a schimbat radical politica imperială față de creștini. În anul 312 a avut o viziune, consemnată în biografia sa: înainte de a porni la luptă împotriva rivalului său Maxențiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, iar în jurul ei scris cu acest semn ‘Vei învinge’. Viziunea s-a împlinit, Constantin și-a învins dușmanul la Podul Milvius din Roma și a început să se apropie de creștinism. Mama lui Constantin, Sfânta Elena s-a remarcat în istoria creștină prin găsirea lemnului Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Isus Hristos, și prin construirea mai multor biserici la locurile sfinte.
Realizator: Sfinţii Constantin și Elena sunt ocrotitorii spirituali ai Catedralei Patriarhale din București, o biserică ce a fost sfințită acum 362 de ani. Este și un prilej pentru peste 1,7 milioane de români să îşi aniverseze onomastica./amirea/sdm2

RRA – 21 mai